Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jablonec vyčlenil na zimní údržbu 21 milionů, minule to nestačilo

Sněžit ještě nezačalo, v Jablonci už ale vyčlenili peníze na zimní údržbu. Radnice na to má 21 milionů korun, stejně jako v minulých letech. Minulou zimu ale částka nestačila a město si muselo připlatit. Kvůli lednové kalamitě stála zimní údržba od loňského listopadu do konce letošního března 25,3 milionu korun, což je nejvíc za posledních pět let.

Jablonec je podhorským městem, kde je zimní údržba finančně i technicky náročná. Při silnějším sněžení je nutné sníh z ulic odvážet. Do minulé zimy byla rekordní zima 2009/2010, kdy nasněžilo 340 centimetrů a údržba stála 22 milionů korun. Naopak nejméně zaplatilo město v zimě 2015/2016, kdy napadlo jen 125 centimetrů sněhu a na údržbu komunikací od listopadu do března stačilo deset milionů. Poslední zimu prodražila kalamita, kterou muselo město v lednu na čtyři dny vyhlásit. Z ulic odvezli více než 8300 tun sněhu, a lednová údržba proto stála 13 milionů korun.

Zimní údržbu zajišťují v Jablonci městské technické služby. Udržovat budou 163,4 kilometru vozovek, jen 21 kilometrů zůstane ve městě bez údržby. Uklízet se bude také 62,4 kilometru chodníků. „Během roku jsme k zimní údržbě shromažďovali podněty občanů a organizací, které jsme, pokud to bylo možné, do nového plánu zařadili," řekl vedoucí technického odboru města Pavel Kozák. Zatímco objem uklízených silnic se nezměnil, u chodníků přibylo v plánu zhruba 1,4 kilometru nových tras.

Technické služby nebudou letos poprvé uklízet stanoviště tříděného odpadu, o ta se postarají Severočeské komunální služby, které odpad svážejí. Stanoviště v minulosti ručně uklízeli pracovníci zaměstnaní ve veřejně prospěšných pracích. „Těch ale ubývá, nemají techniku a technické služby vzhledem ke stále narůstajícímu objemu úklidu komunikací a chodníků nemají dostatečné kapacity," vysvětlil důvody změny náměstek primátora pro ekonomiku Milan Kouřil (ANO).

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky počasí, Jablonec, zima, sníh, údržba, chodník, Milan Kouřil, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec vyčlenil na zimní údržbu 21 milionů, minule to nestačilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.