Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nejprve parkovací dům, pak náplavka. Na úpravu koryta Nisy před krajským úřadem si lidé pár let počkají

Liberec chce mít po vzoru jiných měst takzvanou náplavku, která by se měla stát jedním z nejatraktivnějších míst pro trávení volného času v centru města. Vznikne u Nisy v okolí krajského úřadu, jehož úpravy připravuje už několik let kraj. Liberec se s ním dohodl na spolupráci.

Projektovou dokumentaci na městské pozemky vytvoří stejná firma, která ji zpracovala pro krajské. „Aby to bylo udělané jednou rukou, jedním designem," řekl vedoucí kanceláře architektury města Jiří Janďourek. Za dokumentaci zaplatí město bez daně bezmála dva miliony korun.

Úprava dvou hektarů pozemků

Celkově budou upravené zhruba dva hektary městských a krajských pozemků u Nisy, úpravy zahrnují jak stranu s parčíkem k domu kultury, tak opačnou s parkem, kam se stahují bezdomovci.

Náplavka by se po revitalizaci měla stát místem k trávení volného času i pořádání kulturních, gastronomických či sportovních akcí. „Tak jako v jiných městech, kde mají řeku, byť nemáme v Liberci tak velkou řeku, tak ty náplavky bývají jedny z nejkrásnějších pobytových míst v centrech měst. A myslím, že to ocení všichni obyvatelé i turisté," řekl Janďourek.

Vybudování náplavky potrvá několik let, před tím se bude stavět parkovací dům pro 250 aut. Jeho výstavbu připravuje kraj a zahájit ji chce příští rok po dokončení rekonstrukce budovy bývalých dílen. Dalších 35 parkovacích míst by mělo v budoucnu vzniknout na městských pozemcích.

Projekt náplavky počítá s větším množstvím zeleně, zpřístupněním řeky nebo dětským hřištěm. Vybudují se i dvě lávky, prostor doplní nový městský mobiliář a veřejné osvětlení. Budou tam nové tramvajové zástavky a součástí projektu je i řešení protipovodňových úprav. Povede tudy také mezinárodní cyklotrasa Odra - Nisa. Z městského parčíku by měl navíc zmizet vytápěný kanál, u něhož se ohřívají nebo na něm spí bezdomovci.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky náplavka, Liberec, liberecký kraj, Lužická Nisa, pozemek, krajský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejprve parkovací dům, pak náplavka. Na úpravu koryta Nisy před krajským úřadem si lidé pár let počkají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.