Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Parovody mizí z koryta Nisy před krajským úřadem, nahradil je horkovod

Nevzhledné parovody, které vedou korytem Nisy, postupně mizí. Nejviditelnější je to nyní před krajským úřadem, kde je dělníci sundávají. Parovody postupně nahrazuje horkovod, který v centru města liberecká teplárna v rámci projektu GreenNet nechává zakopat pod zem.

Parovody hyzdily koryto Nisy čtyřicet let. Současně s jejich odstraněním se pracuje na projektu liberecké náplavky, která vznikne právě před krajským úřadem. Odstranění trubek je ale jen první vlaštovkou, náplavka začne sloužit až za několik let. 

Projekt GreenNet začal už v roce 2018. Za 300 milionů korun vyměňují dělníci devět kilometrů ztrátových parovodů za úspornější horkovodní potrubí. Práce začaly v Pavlovicích a postupují k teplárně.


Cena tepla se v Liberci v poslední době snížila, na další zlevňování si ale Liberečáci nejspíš počkají. Horkovody sice výrazně sníží náklady teplárně, ta ale zase splácí třistamilionovou investici. V prvních letech nebude zlevnění nijak výrazné. „Začne se splácet úvěr, co si na modernizaci bereme," uvedl již dříve místopředseda představenstva Petr Heincl. Teplárna na modernizaci získala dotaci 70 milionů korun, zbytek financuje z úvěru.

Nyní se v Liberci platí 650 korun za gigajoule.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky parovody, horkovody, teplárna, greennet, Lužická Nisa, krajský úřad, projekt, Liberec, Pavlovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parovody mizí z koryta Nisy před krajským úřadem, nahradil je horkovod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.