Na příchod Mikuláše, čerta a anděla se připravují nejen děti, ale i dospělí. Mikulášská nadílka ve formě čokoládových figurek je dlouholetou tradicí. Pod lákavě vyhlížejícím obalem ale můžete narazit na náhražky. Problém je, že na první pohled jsou od pravé čokolády k nerozeznání. Víte, jak od sebe odlišit čokoládu a sladkou hnědou hmotu?
„Koupili jsme je ve stejném obchodě, stály vedle sebe na stejném regálu, mají stejného výrobce, stejnou váhu i velikost a cenový rozdíl mezi nimi činí pouhé tři koruny. Přesto se 60gramové figurky anděla a Mikuláše svým složením významně liší. Anděl, za kterého jsme zaplatili 24,90 Kč, je z mléčné čokolády. Mikuláš, který stál 21,90 Kč, je vyroben převážně z cukru a palmového tuku,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.
Kvalitativně jde tedy o dva zcela odlišné výrobky. Rozdíl poznáte pouze tak, že zapátráte po informacích uvedených malým písmem na etiketě na zadní nebo spodní straně staniolového obalu. Na prvním místě ve složení obou figurek stojí cukr. V případě Anděla se však jedná o čokoládu, v případě Mikuláše o výrobek označený jako „Mléčná pochoutka. Cukrovinka“.
„Mikuláš obsahuje jen 9 % kakaového prášku se sníženým obsahem tuku, takže nesmí nést název ‚čokoláda‘. Ve výčtu jeho složení najdeme na prvních místech cukr, plně ztužený rostlinný tuk z palmových jader, sušenou mléčnou syrovátku a až pak zmíněný kakaový prášek. Figurka Anděla z pravé čokolády oproti tomu obsahuje nejméně 32 % kakaové sušiny a je správně označena jako ‚mléčná čokoláda‘. Na prvních místech ve složení najdeme cukr, kakaové máslo, kakaovou hmotu a sušené odstředěné mléko,“ říká Hana Hoffmannová.
Na trhu najdeme různé druhy čokolády, všechny popisuje vyhláška č. 76/2003 Sb. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (ta kakao neobsahuje) pak vymezuje i nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny.
Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět kakaová hmota a informace o jejím množství. Mikulášské figurky jsou nejčastěji vyrobeny z čokolády mléčné.
Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevuje „kakaová pochoutka“, „kakaová poleva“ či „kakaová hmota“, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády. Budete-li číst etiketu dál, jistotu nabydete ze složení výrobků. V těch, které nejsou čokoládové, se na prvních místech objevují cukr, některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakao. Cena takových výrobků sice může být nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.