Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Voda zlevní pod sto korun za kubík. Důvodem je snížení DPH

Drobná radost pro obyvatele Libereckého kraje. Cena vody totiž od května klesne o necelou pětikorunu za kubík a klesne pod stokorunu. Za zlevněním stojí snížení DPH z 15 na 10 procent.

Od prvního května tak lidé v kraji místo 103,39 korun včetně DPH zaplatí 98,91 Kč včetně DPH.  „Tato částka se často redukuje na jediné číslo „cena vody“, ale je důležité si uvědomit, že se jedná vlastně o platbu za dvě služby. Přivést vodu z nádrže nebo vrtu do úpravny, pak z ní vyrobit vodu pitnou, tu rozvést do statisíců objektů, z nich pak odvést odpadní vodu, vyčistit ji a vypustit zpět do přírodního koloběhu, je náročný a nákladný proces,“ vysvětlil generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti (SVS) Bronislav Špičák.

SVS se v Libereckém a Ústeckém kraji stará o 13 tisíc kilometrů vodovodního a kanalizačního potrubí. „Navzdory rostoucím cenám stavebních prací, energií a lidské práce se nám daří držet ceny vodného a stočného pod hranicí sociální únosnosti, tj. pod 2 % z čistých příjmů domácností v regionu. Ve srovnání s tímto ukazatelem cena vody již několik let dokonce klesá,“ dodal předseda představenstva SVS Tomáš Indra.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SVS

Štítky SVS, cena vody, Liberecký kraj, Severočeská vodárenská společnost, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda zlevní pod sto korun za kubík. Důvodem je snížení DPH  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.