Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Busta herce Peterky i oprava hodin. Lidé do participativního rozpočtu poslali návrhy za dvacet milionů

Liberec dostal 45 návrhů k takzvanému participativnímu rozpočtu, kdy obyvatelé rozhodují o využití části rozpočtu města. Radnice jim tuto možnost nabídla poprvé, uzávěrka tipů byla na konci listopadu. Město na participativní rozpočet vyčlenilo pět milionů korun, odhadované náklady u došlých návrhů se blíží k 20 milionům korun.

„Nyní vyhodnotíme, zda projekty splňují požadovaná kritéria, a začneme ve spolupráci s navrhovateli připravovat projekty k prezentaci veřejnosti," uvedla mluvčí města Jana Kodymová. To by mělo být hotovo do konce ledna. „V březnu pak město plánuje spustit hlasování o projektech," dodala.

Radnice přijímala návrhy ve dvou kategoriích, na menší projekty s náklady od 40 000 do 150 000 korun vyčlenila milion a na větší od 150 000 do milionu korun čtyřikrát tolik. Dostat by se tak mělo minimálně na 12 projektů. Návrhy přišly podle mluvčí z různých čtvrtí, například z Machnína, Ostašova, Růžodolu, Hanychova, Pilínkova nebo Harcova.

Několik projektů je zaměřených i na centrum města. „Deset požadavků se týká obnovy nebo zřízení nových dětských hřišť," uvedla mluvčí. Přišlo i několik návrhů na úpravy veřejného prostoru. „Unikátní je přání zhotovení a umístění busty herce Františka Peterky anebo oprava hodin ve vesecké škole," dodala Kodymová.

Participativní rozpočet

Participativní rozpočet využívají všechna větší města v Libereckém kraji, krajský Liberec se přidal letos jako poslední. Už několik let ho mají v Semilech i Turnově, loni s ním začala Česká Lípa a letos Jablonec nad Nisou a Nový Bor.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, rozpočet, peníze, František Peterka, projekt, Liberec XXXIII-Machnín, Ostašov, Růžodol, Pilínkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Busta herce Peterky i oprava hodin. Lidé do participativního rozpočtu poslali návrhy za dvacet milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.