Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Potravinová banka rozděluje jídlo potřebným. Kraj na její provoz přidá tři sta tisíc

Desítky tun rozdělí každý rok liberecká potravinová banka potřebným lidem. Jako neziskovka ale potřebuje peníze na provoz. Pro tento rok ji třemi sty tisíci přispěje třeba Liberecký kraj.

Potraviny od obchodních řetězců a dárců v rámci Národní potravinové sbírky banka získává zadarmo a zadarmo je rozděluje organizacím poskytujícím v kraji sociální služby. „Potravinová banka je jediným zařízením svého druhu v kraji a jedná se o dobře fungující příklad jak pomáhat těm, kteří to skutečně potřebují,“ prohlásil Jiří Löffelmann, radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

První rok činil příspěvek 8 tisíc korun měsíčně na úhradu energií, během dalších roků se ustálil na 120 tisících korun, v letech 2017 a 2018 se vyšplhal na 220 tisíc korun, v roce loňském činil 300 tisíc.

Od roku 2018 došlo k výraznému nárůstu obchodů, od kterých Potravinová banka Libereckého kraje odebírá potraviny. V roce 2018 jich přerozdělila 110 tun.

Potravinová banka v Liberci vznikla v roce 2012, působí v budově bývalé pošty v Rochlici. Loni banka objekt zrekonstruovala díky bezmála milionové dotaci z ministerstva zemědělství. „Dostali jsme dotaci, abychom mohli upravit prostory tak, aby lépe vyhovovaly hygienickým podmínkám. Okna jsou opatřena speciální fólií, aby sem nemohlo teplo a sluníčko a potraviny se nepoškozovaly," řekla již dříve předsedkyně spolku Olga Merglová. Banka získává potraviny, které už by řetězce nemohly prodat, ale jsou zdravotně nezávadné. Jen loni tak od obchodníků dostala víc než 40 tun potravin.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Potravinová banka, potraviny, jídlo, Liberecký kraj, banka, Jiří Löffelmann, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka rozděluje jídlo potřebným. Kraj na její provoz přidá tři sta tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.