Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nájemce pro motorest nenašli. V Doksech ho chtějí přestavět na malometrážní byty

Na malometrážní byty chtějí v Doksech přestavět bývalý Motorest Štědrá, který stojí u vjezdu do města. Radnice areál před rokem koupila za sedm milionů korun od soukromého majitele. Přestavba ubytovací části na bydlení přijde podle prvních odhadů na 24 milionů korun. Město zatím nechalo zpracovat studii, která počítá s 18 byty, řekla starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj).

Bývalý motorest postavili v 80. letech minulého století jako administrativní budovu zemědělského družstva Štědrá. V 90. letech začal objekt sloužit jako motorest s ubytováním, od roku 1997 už ale fungoval jen sál s výčepem. Minimálně posledních osm let sloužil podle starostky už jen "obchodu s chudobou". Z budovy v těsném sousedství vjezdu do města a zámeckého parku se stala ubytovna pro sociálně slabé. Radnice se rozhodla objekt koupit, v obavě, aby tam někdo nezřídil ubytovnu pro zahraniční dělníky.

„Budova je v dobrém stavu a je i dobře řešená, takže nebude příliš náročné ji proměnit v malé byty," řekla starostka. Potřeba zejména bezbariérového bydlení pro seniory je podle ní ve městě velká a radnice nemá, jak ji uspokojit. V Doksech je sídliště s domy bez výtahů. „Pro mnoho jejich starších obyvatel je tak problém vůbec byt opustit, někteří se nedostanou ven, jak je rok dlouhý," řekla Burešová. Byty mohou podle ní sloužit například i jako startovací. „Záležet bude na poptávce," dodala.

Záměr počítá nejen s vybudováním bytů, ale také s dalšími úpravami včetně výstavby parkoviště. „Na rekonstrukci se budeme snažit získat dotace, připravíme ho ale až do nového programovacího období," řekla Burešová. Pro město s 5000 obyvateli to není první velká investice. Před několika lety získaly Doksy od Libereckého kraje zdejší zámek, rekonstrukci za více než 90 milionů město dokončilo v závěru loňského roku. I v tomto případě pomohly dotace.

Autoři | Foto Město Doksy

Štítky Doksy, motorest, byty, přestavba, Eva Burešová, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájemce pro motorest nenašli. V Doksech ho chtějí přestavět na malometrážní byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.