Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dopravu ve Zvolenské budou řídit chytré semafory. Pěší a cyklisté se dočkají okruhu kolem přehrady

Zvolenská ulice, která vede kolem části liberecké přehrady, zůstane průjezdná pro auta, vejdou se sem ale odděleně i pěší a cyklisté. Alespoň takový plán má vedení města. Jenže aby se tam auta i pěší vešli, na silnici se budou vozy střídat a v některých místech bude muset být komunikace rozšířena.

„Rozhodli jsme se realizovat ambiciózní projekt, aby byla celá přehrada zokruhována pro pěší, cyklisty nebo maminky s kočárky,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc

Pěší se tak mají kolem celé přehrady snadno pohybovat bez ohrožení auty. Jak se ale na Zvolenskou bezpečně vejdou auta i lidé? Pokud jde o auta, silnice dokonce zůstane obousměrná, dopravu ale budou korigovat chytré semafory, které budou auta pouštět podle provozu střídavě z obou stran. „Je to inovativní řešení, věřím, že to bude fungovat. Stát by to mělo jednotky tisíc. Předpoklad je to pouštět po pětiminutových dávkách,“ dodal Šolc.

Právě díky tomuto řešení pak na zbude místo i na cestu pro pěší. Přesto bude muset být silnice na několika místech rozšířena. Komunikace by tam vedla po ocelových nosnících a zasahovala by nad vodní hladinu.

Kromě rekonstrukce Zvolenské pak dojde i k napojení na obou koncích ulice. „Místo vtoku do přehrady by dostalo podobu schodiště nebo nové cesty. Podobné by to bylo i z druhé strany od Klášterní,“ upřesnil radní Petr Židek.

Město by celou rekonstrukci provedlo v několika etapách, sladit je chce s opravou a vypuštěním přehrady, které plánuje Povodí Labe. „Přehrada se má na podzim vypouštět, na jaře pak začne odbahňování. My bychom tedy k realizaci přistoupili v roce 2021,“ doplnil Židek.

Celá rekonstrukce by měla vyjít na částku kolem 30 milionů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky Zvolenská, přehrada, liberec, cyklista, silnice, Jiří Šolc, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu ve Zvolenské budou řídit chytré semafory. Pěší a cyklisté se dočkají okruhu kolem přehrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.