Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec kasační stížnost kvůli dotaci za bazén podávat nebude

Liberec definitivně prohrál spor se státem ohledně krácení evropské dotace, kterou získal před osmi lety na dostavbu plaveckého stadionu. Kvůli tvaru potápěčské věže, jinému, než byl v původním projektu, přišlo město o 5,7 milionu korun.

Rozhodnutí pražského městského soudu mohlo město zvrátit ještě podáním kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Čas na její podání má radnice do konce ledna, podle primátora toho ale nevyužije. „Vyhodnotili jsme to jako zbytečnou energii, zbytečný čas a zbytečné peníze města," uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Přístavba s 25metrovým bazénem, potápěčskou věží, skluzavkou, saunami a dalšími atrakcemi byla pro veřejnost otevřena v září 2012. Stála téměř 139 milionů korun, z Regionálního operačního programu získal magistrát původně skoro 117 milionů korun. Při kontrole se ale zjistilo, že potápěčská věž byla postavená jinak, než bylo v původní projektové dokumentaci, a radnice nepožádala o schválení změny. Skoro šest milionů za její výstavbu vrátil Liberec už před pěti lety a poté žádal o zrušení této sankce.

Současné vedení města považuje krácení dotace za nespravedlivé. „Ta věc byla naplněná, potápěčská věž tam je, slouží. Rozměry se v zásadě změnily jen proto, že v projektu, úplně prapůvodním, to bylo oválné, a pak se přišlo na to, že mnohem efektivnějším a lepším řešení je hranaté," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (SLK). Veškeré pokusy Liberce zvrátit rozhodnutí o krácení dotace ale byly neúspěšné. „Ministerstvo financí v podstatě bohužel potvrdilo to, co jsme si nikdy nepřáli, že i když potápěčská věž vznikla, tak musíme šest milionů korun vrátit," dodal Zámečník.

Bazén Liberec

Plavecký stadion patří mezi nejnavštěvovanější místa v Liberci, ročně tam zavítá 350 tisíc až 400 tisíc lidí. Jsou tam tři bazény, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Radnice chystá opravu původní části stadionu a dožilých technologii, náklady se odhadují na 350 až 400 milionů korun. Rekonstrukce by měla začít ve druhé polovině příštího roku a potrvá 18 měsíců.

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky Liberec, dotace, bazén, radnice, Starostové pro Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník, Nejvyšší správní soud České republiky, Městský soud v Praze, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec kasační stížnost kvůli dotaci za bazén podávat nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.