Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Na zastupitelstvu „zemřeli“ aktivisté. Vyhlaste stav klimatické nouze, žádají

Aktivisté ze skupiny Extinction Rebellion vystoupili na zastupitelstvu města Liberce. Někteří z nich symbolicky zemřeli, aby ukázali, že je nejvyšší čas dělat něco se změnami klimatu. Radnici vyzvali k vyhlášení klimatické nouze.

Možná trochu symbolicky před aktivisty vystoupil jeden z občanů, že v Ruprechticích lidem vysychají studny a například teď v lednu mají stejně vody, jako loni v červenci.

Odstartoval tím vystoupení aktivistů, kteří roztáhli zelenou plachtu s textem Rebelie proti vyhynutí. Dva si pak lehli před primátorem. Zástupkyně poté vystoupila s výzvou zastupitelům. „Sucho není přechodným jevem, ale dlouhodobým jevem, který bude pokračovat,“ uvedla ve své řečí Dita Landová.

Podle ní musí město přijít s plánem uhlíkové neutrality města. Ale uvedla i jednduchý nástroj, kterým lze klimatu pomáhat. „Při postupující změně klimatu způsobené člověkem máme k dispozici biologický nástroj a tím je strom, který může snižovat uhlíkovou bilanci,“ dodala.

V závěru pak formulovala tři požadavky. „Vyhlaste stav klimatické nouze, vytvořte plán uhlíkové neutrality, žádáme skutečně udržitelné plánování se zapojením informované veřejnosti."

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky extincion rebellion, zastupitelstvo, klimatická nouze, Liberec, klimatická krize, Extinction Rebelion, Ruprechtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Na zastupitelstvu „zemřeli“ aktivisté. Vyhlaste stav klimatické nouze, žádají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.