Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Oprava střední školy v Jablonci bude stát přes 200 milionů. Dvakrát víc než bylo v plánu

Oprava Střední školy řemesel a služeb, kde kraj buduje Centrum odborného vzdělávání, se prodraží. Z původní částky 104 milionů se totiž vyšplhají náklady na přibližně 212 milionů.

Důvodem prodražení je zejména zřícení zdi, ke které došlo předloni. Jenže podle opozice nejsou podobné vícepráce a prodražení u kraje výjimečné. „Při vysvětlování tohoto selhání slyšíme ze strany hejtmana Půty pouze svádění viny na všechny okolo, přitom sebereflexe některých chyb kraje je na místě,“ argumentuje opozice.

K prodražení COV nedošlo jen v Jablonci ale také v případě Uměleckoprůmyslové školy v Kamenickém Šenově, Automobilového průmyslu ve Výsokém nad Jizerou nebo COV ve Frýdlantu.

Rozsáhlé vícepráce a doplácení oproti původním předpokládaným výdajům se netýkají pouze jablonecké střední školy. „Prodražení se týká naprosté většiny projektů center odborného vzdělávání,“ upozornil Jindřich Felcman a pokračoval: „Vysvětlení víceprací bude vždy nedůvěryhodné, pokud bude nedůvěryhodná pozice těch, kteří mají kontrolu stavby provádět. Tedy tzv. technického dozoru investora.“

Podle Felcmana je totiž velkým problémem výběr technického dozoru podle nejnižší ceny a navíc mezi firmami, které sídlí v Liberci nebo nejbližším okolí. Vzhledem k možným vazbám se stavebními firmami totiž není jisté, že technický dozor bude opravdu postupovat v rámci investora.

Podezřelý je podle Změny a Zelených i výběr technického dozoru v případě jabloneckého COV. „Zde získala smlouvu společnost IVESTING CZ za částku 203 tisíc korun. Obvykle přitom bývá cena technického dozoru zhruba dvě procenta stavebních nákladů, v tomto případě tedy okolo 1,5 milionu korun,“ uvedl Felcman. 

Dle Josefa Šedlbauera navíc technický dozor v Libereckém kraji zajišťují obvykle jen dvě firmy. Dle opozice se tak přímo nabízí, že firmy záměrně podstřelují ceny. „Na problém upozorňujeme dlouhodobě a navrhli jsme i řešení. Nestalo se nic, slyšíme stále tytéž výmluvy, třeba na zákon o veřejných zakázkách,“ dodal Šedlbauer.

Radní Radka Loučková Kotasová ale ČTK potvrdila navýšení ceny na více než 212 milionů. Zároveň je podle kraje možné, že na vině jsou špatně odvedené práce v 80. letech. „Necháme si teď zpracovat posudek, který by měl určit míru zavinění pro případ pojistného plnění a vymáhání náhrady škody,“ řekl ČTK hejtman Martin Půta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Střední škola řemesel a služeb, Liberecký, škola, COV, Změna, Zelený, Jablonec, Martin Půta, Radka Loučková Kotasová, Kamenický Šenov, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava střední školy v Jablonci bude stát přes 200 milionů. Dvakrát víc než bylo v plánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.