Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Když je málo sněhu, vyráží návštěvníci jinam. Do skláren, iQLandie nebo výrobny hraček

Kvůli špatnému počasí hledají návštěvníci horských středisek v Libereckém kraji jinou zábavu. Začaly jarní prázdniny, v horách je tráví stovky lidí, deštivé počasí dnes ale na lyže příliš nelákalo. Rušno bylo ve sklárnách v Harrachově nebo Poniklé, mnoho lidí zamířilo do továrny na výrobu dřevěných hraček Detoa v Albrechticích v Jizerských horách. Velký zájem návštěvníků zaznamenali i v libereckém centru iQLandia.

„Všichni se před tím deštěm snaží schovat. Návštěvníků bylo tolik, že jsme museli zapojit i lidi z kanceláří,“ řekl majitel albrechtické továrny na hračky Jaroslav Zeman. Výroba dřevěných hraček má v Albrechticích více než stoletou tradici. Detoa nabízí zájemcům nejen exkurze do výroby a muzea, kde představuje historii výroby hraček. V areálu je i prodejna, kavárna, oblíbené jsou také kreativní dílny, kam se vejde zhruba 50 dětí. „Rodiny s dětmi u nás tráví v průměru tři hodiny, mnozí už ale jezdí třeba jen do výtvarných dílen,“ řekl Zeman.

Rušno dnes bylo také ve sklárně Rautis, která v Poniklé na Semilsku vyrábí už přes sto let tradiční vánoční ozdoby z foukaných skleněných perlí. „Museli jsme kvůli velkému zájmu přidat dvě prohlídky,“ řekl předseda představenstva Marek Kulhavý. Velký zájem je podle něj také o výtvarné dílny, kde si mohou návštěvníci zkusit vyrobit drobné skleněné ozdoby. Od loňského roku má výtvarné dílny pro návštěvníky také sklárna v Harrachově, kterou ročně projde přes 60.000 lidí. „Návštěvníci si u nás mohou zkusit tradiční techniky rytí nebo malování skla,“ řekl majitel sklárny František Novosad.

Velký zájem byl dnes také o liberecké science centrum iQLandia. „Jarní prázdniny patří co do počtu návštěvníků k nejsilnějším,“ řekl dnes ředitel centra Pavel Coufal. iQLandia podle něj dokáže pojmout najednou zhruba 1500 návštěvníků. Občas se ale stává, že musí vyhlásit "stopstav" a nové hosty pouštějí jen když někdo odejde. „Nejhorší je situace kolem poledne, vyplatí se tedy si přivstat. Mnohem větším problémem je ale kapacita parkování v Liberci. Chybí odstavné plochy poblíž tramvaje, aby návštěvníci mohli zaparkovat mimo centrum a dojet MHD,“ řekl Coufal. O jarních prázdninách má iQLandia prodlouženou otevírací dobu až do 19:00.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto iQLandia Liberec

Štítky ČR, rekreace, zábava, počasí, hory, firmy, Liberecký, hračka, sklárna, jarní prázdniny, Harrachov, Poniklá, Detoa Albrechtice, Jaroslav Zeman, výroba, Liberecký kraj, Albrechtice v Jizerských horách, František Novosad, Albrechtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Simona Rýznerová

Nevíte někdo, kde se dají dřevěné hračky z Albrechtic zakoupit? Máme podobné odsud https://i-mimi.cz/546-hracky a děti si s nimi hrají moc rády, tak bysme chtěli nějaké přikoupit a raději podpoříme místní výrobu, než nějaké velké aglomerace.

Čtvrtek, 18. listopadu 2021, 11:43Odpovědět

Když je málo sněhu, vyráží návštěvníci jinam. Do skláren, iQLandie nebo výrobny hraček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.