Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Případ pokusu o vraždu ze Smržovky komplikuje nepřítomnost znalce, ten se léčí

Dnes měl u libereckého soudu vypovídat znalec k případu čtyř mužů z Jablonecka. Jenže kvůli zranění kolene se nedostavil.

Zdravotní indispozice znalce brání uzavření procesu v případu čtyř mužů z Jablonecka, z nichž třem za pokus vraždy hrozí až 20 let a čtvrtému za omezování osobní svobody osm let vězení. Podle spisu před šesti lety ve Smržovce spoutali, bili a nakonec odvezli o 75 kilometrů dále k České Lípě dva mladé muže, jež považovali za zloděje, a tam je polili benzinem. Ani jeden z obžalovaných se k tomu nepřiznal.

Znalec se léčí po zranění kolene a z předchozích líčení u libereckého soudu se omluvil. Vypovídat tak měl dnes, podle předsedy senátu Pavla Pachnera jim ale sdělil, že bude schopen se dostavit až někdy v polovině března. Další líčení se proto bude konat na konci března. K uzavření případu zbývá právě už jen jeho výslech, dnes vypovídal poslední svědek.

Liberecký krajský soud se kauzou zabývá podruhé. Předchozí verdikt, kdy zprostil obžaloby tři ze čtyř obžalovaných, vrchní soud zrušil, vytkl hodnocení důkazů a doporučil doplnit dokazování. Liberecký soud musí znovu provést všechny důkazy, protože obžalovaní trvali na projednání případu v celém rozsahu.

Skutek se podle spisu stal 25. května 2014. Bratři Eliášové ve věku 16 a 21 let podle svého tvrzení po půlnoci hledali ztracené kolo, které ale nenašli. To údajně řekl několik dnů po přepadení starší z bratrů i svému kamarádovi, který dnes u soudu vypovídal. Tomáš Berný si ale události z té doby už moc nevybavoval a odkazoval na svoji předchozí výpověď. „Pamatuji si to jen okrajově,“ uvedl. V předchozí výpovědi uvedl, že na bratry "vyběhli nějací frajeři", naložili je do auta a odvezli.

Obžalovaní vinu odmítají, před soudem ani před tím na policii ale nevypovídali. Obžaloba se opírá o nepřímé důkazy, totožnost pachatelů nebyli schopni potvrdit ani násilím držení bratři Eliášové. Tomáš Kolman čelí podezření, že je tehdy zadržel s brokovnicí v ruce. Podle spisu je výstřelem donutil lehnout na zem, za pomoci Jana Waňka je spoutal a ještě s Radomírem Šefrem odvezl do areálu své firmy. Později se k nim přidal Jan Michálek. Bratři byli podle obžaloby v areálu firmy asi dvě hodiny svázaní do kozelce v plechovém kontejneru. S roubíkem v ústech a lepicí páskou kolem hlavy je poté pachatelé odvezli do lesa u Veselí, kde je polili benzinem a vyhrožovali, že je zabijí a zakopou. Mladší z bratrů se dokázal po jejich odchodu vyprostit z pout. Kdyby to neudělal, podle znalce z oboru lékařství hrozilo, že zemřou.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, vražda, Liberec, Smržovka, okres Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Krajský soud v Ústí nad Labem, Jan Michálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případ pokusu o vraždu ze Smržovky komplikuje nepřítomnost znalce, ten se léčí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.