Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Orkán Sabine si vybral daň i na lesích. Jen v kraji poškodil více než deset tisíc kubíků dřeva

Více než deset tisíc kubíků dřeva poničil orkán Sabine a to jen v Libereckém kraji a jen v lesích spravovaných Lesy ČR. Na druhou stranu se zatím nejedná o nic extrémního.

V lesích, které v Libereckém kraji spravují Lesy ČR, poškodila pondělní větrná bouře Sabine podle prvního odhadu asi 10.000 metrů krychlových dřeva. Je to běžný objem za zimu, řekl krajský ředitel státní firmy v Liberci Ludvík Řičář. V jednotkách tisíců metrů jsou škody i v Ralsku na území, které patří Vojenským lesům a statkům (VLS). Jeden metr krychlový dřeva bývá někdy pro zjednodušení počítán jako jeden strom.

„Není to vysoké číslo. Dá se říci, že každou zimu nějaký takový objem stromů spadne, když přijdou nějaké poryvy, takže to není nic extrémního,“ uvedl Ludvík Řičář. V posledních letech v kraji největší škody způsobil orkán Kyrill. Lesy ČR v Libereckém kraji musely před 13 lety vytěžit zhruba 220.000 metrů krychlových poškozeného dřeva, což představovalo v roce 2007 přes 80 procent těžby v kraji. Mnohem horší byla situace i před dvěma lety v říjnu, kdy státní podnik musel po vichřici Herwart zlikvidovat asi 50.000 až 60.000 stromů.

Podle Řičáře jsou škody po pondělní bouři po kraji rozptýlené. „Možná trochu více, ale je toho do 1000 kubíků, je na Turnovsku. Není to nic zásadního,“ uvedl. Lidi přesto nabádá k opatrnosti a doporučuje, aby do lesa nechodili, dokud se vítr po bouřce neutiší. „Nepředpokládáme ale, že bychom požádali orgán státní správy o vyhlášení zákazu vstupu,“ dodal.

Vysoké nebudou zřejmě škody ani pro Vojenské lesy a statky. „Předběžné odhady škod našich lesních správců v Ralsku se pohybují v jednotkách tisíc metrů krychlových dříví, čímž by neměly přesáhnout deset tisíc kubíků, což při rozloze této lesní lokality není žádné dramatické číslo,“ uvedl mluvčí VLS Jan Sotona.

Vstup do svých lesů nedoporučují některá města, například Liberec, Turnov nebo Jilemnice na Semilsku. V České Lípě nedoporučují kvůli popadaným stromům vstup nejen do městských lesů, ale ani na naučné stezky a singlterkovou trať, kterou předloni otevřeli na Špičáku. Po vichřici jsou v lesích popadané a nakloněné stromy, s jejich odklízením se ještě nezačalo. Pracovníci Městských lesů Česká Lípa čekají na to, až vítr ustane, řekl Petr Kreisinger, jednatel společnosti, která v České Lípě a okolních obcích obhospodařuje 1800 hektarů lesů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky počasí, lesy, vítr, Liberecký, Lesy ČR, les, dřevo, Storm Ciara, Lesy České republiky, Liberecký kraj, strom, Liberec, Ralsko, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orkán Sabine si vybral daň i na lesích. Jen v kraji poškodil více než deset tisíc kubíků dřeva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.