Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jak se v Libereckém kraji těžil uran. V suterénu muzea vzniká uranový důl

Po druhé světové válce se v okolí Stráže pod Ralskem těžil uran. Těžba ovlivnila obyvatelstvo i krajinu. Expozici o tomto období nyní připravuje českolipské Vlastivědné muzeum. A bude to expozice interaktivní, návštěvníci se dostanou do uranového dolu.

Expozice bude vytvořena tak, že návštěvník vstoupí do uranového dolu. Hlavní prvky tvoří čtyři kolejiště, ocelová oblouková výztuž a dřevěné důlní výztuže, do kterých budou zabudovány atypické vitríny. Na jednu z výdřev pak pracovníci muzea vytvořili vestavbu imitace sypného komínu.

Muzeum pro výstavu zakoupilo celou řadu exponátů zaniklých Uranových dolů Hamr. V muzeu už je například na kolejnicích důlní vozík a k vidění bude i to, co se na Českolipsku těžilo - nerosty z různých uranových ložisek v Česku.

Rozsah dolů na Českolipsku přiblíží také 3D mapa, která přiblíží, jak vypadaly areály Uranových dolů Hamr včetně jednotlivých šachet, které označí LED diody. Na tu kraj přispěl čtvrt milionem korun.

„Viditelné boční hrany modelu budou také tematicky osázeny grafickými prvky. Jednu stranu bude tvořit kontaktní stěna složená z hornin geologického profilu dle rozdělení na turonský a cenomanský horizont. Druhá hrana bude opatřena grafikou profilů veškerých šachet,“ doplnil Petr Mužák z Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vlastivědné muzem ČL

Štítky uran, uranové doly, výstava, muzeum česká lípa, muzeum, Liberecký kraj, druhá světová válka, Stráž pod Ralskem, okres Česká Lípa, Česko, Petr Mužák, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se v Libereckém kraji těžil uran. V suterénu muzea vzniká uranový důl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.