Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Za týden končí vysílání České televize ve starém standardu, pak se přidají i komerční stanice

V Libereckém kraji skončí ve středu 26. února vysílání České televize ve starém standardu a nahradí ho modernější DVB-T2. Zhruba o měsíc později přejdou na nové digitální vysílání z Ještědu také hlavní komerční stanice. Na změnu vysílání už se připravují například v domovech pro seniory, pořídit musí desítky set-top boxů. Náklady odhaduje Liberecký kraj na několik set tisíc korun.

„Na pořízení set-top boxů nebo případně nových televizí s příjmem signálu DVB-T2 pro naše domovy důchodců či domovy pro postižené chceme požádat o dotaci Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, které na to vypsalo dotační titul. Než peníze na přechod na nové televizní vysílání přijdou, zajistí si naše organizace příjem DVB-T2 z vlastních prostředků," řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD).

Třeba v Jedličkově ústavu se chystají nakoupit 22 set-top boxů. V Domově důchodců ve Velkých Hamrech přeladili 15 televizorů ve společných prostorách provizorně na satelit, přesto i tam nákup set-top boxů plánují. „Naši klienti mají na pokojích asi 70 vlastních přístrojů, a i ty jsme zatím přeladili na satelitní vysílání. Pokud dostaneme od kraje dotaci, koupíme za ni set-top boxy všem," řekl ředitel domova Čestmír Skrbek. Ve Sloupu v Čechách pořídí set-top boxy pro pět televizorů ve společných prostorách, klientům s přechodem na nový standard pomáhají rodiny.

V jednom z největších zařízení, Domově seniorů Františkov v Liberci, už jsou na změnu připraveni. „Náš domov vlastní 17 televizních přijímačů, ty už jsme převedli za naše peníze na nové vysílání. Zbylých asi sto televizorů, které jsou na pokojích, vlastní naši klienti. Všem jsme objednali nové set-top boxy, asi dvě třetiny z nich si je zaplatí, zbylé třetině, která na pořízení set-top boxů nemá, pořídíme přístroje my. Současně se u všech přijímačů postaráme o přeladění na nový signál, technika zaplatíme. Uvědomujeme si, že pro mnohé naše babičky a dědečky je televize jednou z mála zábav, které mají, proto děláme vše pro to, aby ji mohli sledovat i po přechodu na DVB-T2," řekl ředitel domova Jan Gabriel.

Přechod na DVB-T2

Přechod na DVB-T2 pokračuje podle schváleného harmonogramu. Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce června 2020, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G. Vypnutí starého vysílání České televize na kanálu 43 z vysílače Ještěd nastane minutu před půlnocí 26. února. Diváci, kteří už teď přijímají vysílání ČT v novém standardu DVB-T2 na kanálu 26, přelaďovat nemusí. Vysílání hlavních komerčních televizních stanic skupin Nova, Prima a Barrandov v současném standardu bude v regionu pokračovat do 30. března. Ostatní komerční stanice budou vypnuty 26. dubna, uvedla za České Radiokomunikace Petra Miterová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky média, digitalizace, Liberecký kraj, dvbt, dvbt2, Česká televize, domov pro seniory, Ještěd, televizor, dotace, domov, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Pavel Svoboda, ČSSD, Jan Gabriel, České Radiokomunikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden končí vysílání České televize ve starém standardu, pak se přidají i komerční stanice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.