Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberec dostal k velké zakázce na Liebiegův palác 150 připomínek

Výběrové řízení na firmu, která přestaví v Liberci nevyužívaný Liebiegův palác na polyfunkční komunitní centrum, se komplikuje. Radnice chtěla soutěž zhruba za 150 milionů korun bez daně původně uzavřít na konci února, termín ale musela kvůli připomínkám firem prodloužit. Zatím o měsíc, do 26. března. „Dostali jsme 150 připomínek na rozpočet," řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Liebiegův palác postavený v letech 1871 až 1872 se po rekonstrukci stane místem setkávání lidí různého věku od dětí až po seniory a různých sociálních skupin. Sloužit tomuto účelu by měl začít od roku 2022. Většinu nákladů na přestavbu chce město zaplatit z evropské dotace. Pro Liberec je to druhá největší investice pro nejbližší léta, větší bude jen připravovaná modernizace plaveckého stadionu.

Radnice chystá kompletní rekonstrukci novorenesančního paláce, který si nechal postavit továrník Johann Liebieg. Zvenčí by se rozlehlému domu měla navrátit jeho původní podoba a uvnitř vznikne nový velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a zahradnický klub s keramickou pecí a skleníkem. Bude tam i kavárna a dětský koutek, upravovat se bude také nádvoří a zahrada.

Palác měl v minulosti vícero využití, nejdéle sloužil pro výstavnictví. Oblastní galerie byla v budově přes 60 let od roku 1953. Na konci roku 2014 se přestěhovala do zrekonstruovaných městských lázní. Od té doby je areál prázdný.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky památky, Liberec, Liebiegův palác, Johann Liebieg, palác, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec dostal k velké zakázce na Liebiegův palác 150 připomínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.