Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé z Liberecka předali petici proti Turówu v Bruselu

Petici proti dolu Turów, kterou podepsalo za necelé tři měsíce 13 tisíc lidí z České republiky, včera oficiálně převzala místopředsedkyně Petičního výboru Evropského parlamentu Tatjana Ždanoka. Předání se zúčastnili zástupci a zástupkyně Greenpeace ČR, Libereckého kraje a místních obcí, které s velkým dolem na česko-německo-polské hranici sousedí.

Vzhledem k tomu, že byl Evropský parlament o vznikající petici informován již v prosinci, evropské orgány už ji řeší a petiční výbor Evropského parlamentu rozhodl, že se peticí bude zabývat v urgentním režimu již na svém příštím zasedání v pondělí 16. března.

Podle organizátorů petice porušuje záměr rozšíření dolu i proces jeho posuzování několik evropských směrnic. Místním lidem na české straně hranice již dnes krade důl vodu ze studní i z krajiny, po jeho rozšíření a prohloubení by se jich až 30 tisíc mohlo ocitnout úplně na suchu.

Námitky české a německé veřejnosti přitom nebyly v procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA) vůbec zohledněny, stejně jako negativní stanovisko, které vůči rozšíření dolu zaujala česká vláda. „Těžba má na nás, kteří žijeme dolu Turów nejblíže, už teď vážné dopady. Naše studny buď úplně vyschly, nebo jsou velmi nespolehlivé. Jeden soused z Václavic si musí prát prádlo u rodičů ve 20 km vzdáleném Liberci, další rodina využívá jako užitkovou vodu z místního potůčku,“ říká obyvatel Uhelné Milan Starec.

Podle něj místní farmář musel nechat porazit mnohem více kusů dobytka, než plánoval, protože neměl dostatek vody pro celé stádo. „Takové problémy tady řeší spousta lidí, zatímco firma PGE čerpá z dolu každou vteřinu 40 litrů znečištěné vody, jinak by se pomalu začal proměňovat v jezero. Množství potenciálně pitné vody, která je tímto způsobem znehodnocena, by pokrylo spotřebu 350 tisíc lidí, tedy celého Libereckého kraje. Proto jsme přijeli předat petici, aby se našimi problémy zabývaly i evropské instituce,“ dodal Starec.

Důl Turów má platné povolení do konce dubna letošního roku. Pokud těžaři získají i další potřebná povolení k zahájení další těžby včas, stane se tak jen kvůli tomu, že přeshraniční posuzování vlivu na životní prostředí bylo provedeno jen velmi nedbale a rozhodnutí bylo vydáno neobvykle rychle, prakticky jen několik hodin poté, co své námitky proti rozšíření poslali obyvatelé a obyvatelky Německa.

Organizace Greenpeace ČR se proti rozhodnutí polských úřadů, které v procesu EIA dovolily další těžbu, odvolala a je připravena se i soudit u polského soudu v případě, že vyšší polský úřad nespravedlivé a procesně chybné rozhodnutí úředníků nenapraví. Zároveň však, vzhledem k tomu, že jde o problém týkající se obyvatel tří evropských zemí, společně s Libereckým krajem a místními prosazuje, aby o tomto problému rozhodovaly orgány Evropské unie. „Naše organizace se snaží zastavit rozšíření dolu Turów nejen kvůli lokálním negativním vlivům na životní prostředí a životy místních lidí, ale také kvůli vlivu těžby a spalování uhlí na globální klima. Nacházíme se uprostřed klimatické krize a musíme se snažit ji utlumit. Je krajně nezodpovědné pokračovat s těžbou a spalováním uhlí v Turówě dalších 24 let,“ řekla Nikol Krejčová z Greenpeace.

K předání petice proti dolu Turów došlo v týdnu, kdy Evropská komise představila nový klimatický zákon, který obsahuje právní závazek na dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Podle Greenpeace je naprosto nezbytné, aby členské státy v tuto chvíli neschvalovaly nesmyslné uhelné projekty, které ničí globální klima a které stojí v cestě rychlému odstoupení od používání fosilních paliv.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Greenpeace

Štítky Turów, petice, Greenpeace, Důl Turów, Liberecký kraj, Česko, Evropský parlament, těžba, Brusel, Tatjana Ždanoka, Petiční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z Liberecka předali petici proti Turówu v Bruselu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.