Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Stát uzavře hranice. Cizinci se do Česka nedostanou, Češi nebudou moci vycestovat

Vláda dnes zavedla další opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Tím necitelnějším je zákaz cestování do zahraničí. Vláda zakázala vycestování českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne platit z neděle na pondělí. Platí také zákaz vstupu cizinců do České republiky s výjimkou těch, kteří zde mají přechodný nebo trvalý pobyt. Zavřeny budou také tržnice a je rovněž zakázáno navštěvovat věznice.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situacích, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí podle ústavního zákona neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nouzový stav může trvat až 30 dnů, se souhlasem Sněmovny i déle.

Vláda už během čtvrtka vyhlásila nouzový stav. Jedním z opatření je zákaz divadelních, hudebních, kulturních, sportovních, filmových, náboženských, tanečních, uměleckých i spolkových akcí s účastí vyšší než třicet osob. Zakazují se také shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, veletrhy a to jak veřejné tak soukromé rovněž s účastí vyšší jak třicet osob. Zákaz platí od dnešního rána. Tento zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, veřejné moci a soudů.

Rovněž je zakázáno navštěvovat stravovací zařízení ve večerních a nočních hodinách. Zákaz platí až do odvolání každý den mezi 20:00 do 6:00.

Vláda také včerejším vyhlášením nouzového stavu zakázala navštěvování sportovišť, posiloven, koupališť, solárií, wellness služeb a zábavních zařízení.

Šíření koronaviru jako trestný čin

Dnes vláda opatření rozšířila o zakázala občanům ČR vycestovat do zahraničí a cizincům vstup na území Česka. Kabinet také zakáže přítomnost veřejnosti v bazénech a infocentrech, dále venkovních i vnitřních sportovištích s účastí více než 30 lidí. Zakázány budou návštěvy ve věznicích a pozastavena činnost denním stacionářům.

Šíření koronaviru může být nově trestným činem, ministryně spravedlnosti nemoc zařadila mezi nakažlivé nemoci, jejichž šíření tak může být hodnoceno.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) stanoví výjimky, týkat se budou například přeshraničního styku, tedy lidí, kteří dojíždějí za prací do 50 kilometrů od českých hranic. Výjimky se budou také vztahovat na řidiče nákladní dobravy, řidiče autobusů, piloty dopravních letadel, vlakové čety, lodní kapitány nebo příslušníky záchranných služeb. Na lidi, kterých se týkají výjimky, se nevztahuje nařízení o karanténě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky cestování, koronavirus, ČR, vláda, Česko, COVID-19, nouzový stav, Poslanecká sněmovna ČR, Jan Hamáček, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát uzavře hranice. Cizinci se do Česka nedostanou, Češi nebudou moci vycestovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.