Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Premiér Andrej Babiš připustil vyhlášení karantény pro celou Českou republiku

Premiér Andrej Babiš připustil, že kvůli šíření koronaviru vláda možná vyhlásí karanténu pro celou Českou republiku. S informací přišel v Partii na televizi Prima kvůli stoupajícím počtům nakažených. Momentálně je 231 potvrzených případů. O karanténě vláda rozhodne odpoledne.

Andrej Babiš připustil, že vláda uvažuje nad karanténou pro celou republiku. Při Partii na Primě to uvedl v souvislosti s tím, že v Česku je momentálně 231 potvrzených případů nákazy novým koronavirem a předpokládá, že do večera se jejich počet zvýší na více než tři sta. 

Od včerejška platí nouzový stav, téměř všechny obchody musí být zavřené a zákaz platí pro cestování do rizikových zemí. Dnes od půlnoci už nebudou moci Češi přes hranice do zahraničí vůbec, cizinci zase nebudou smět do České republiky. 

O karanténě pro celou Českou republiku vláda rozhodne dnes odpoledne. 

Vládní opatření proti koronaviru (neděle 15. března)

Od sobotních 6:00 se uzavřely všechny obchody. Výjimku mají prodejny potravin, drogerie a lékárny. V provozu mohou zůstat i trafiky, chovatelské potřeby, optiky a obchody s výpočetní technikou. Opatření má trvat do úterý 24. března 6:00.

Od sobotních 6. hodin musí být uzavřeny také hospody, bary a restaurace, výimku tvoří závodní stravování pro zaměstnance. 

Platí zákaz veřejných a soukromých akcí s účastí nad třicet osob. Školy, kulturní, sportovní i rekreační zařízení jsou mimo provoz.

Policejní kontroly jsou od soboty rozmístěny na státní hranici s Německem a Rakouskem a omezil se provoz. Přechod je možný jen na jedenácti hraničních přechodech. Veřejná doprava se všemi sousedními státy je zastavena.

Do konce víkendu platí zákaz cestování do patnácti rizikových zemí (Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Belgie, Dánsko). Každý, kdo se z některé ze zemí vrátí, musí do karantény.

Od pondělí platí pro Čechy plošný zákaz vycestovat ze země a pro cizince do země vstoupit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto iRozhlas.cz | Zdroj ČT24

Štítky Babiš, karanténa, česká republika, koronavirus, stav nouze, Česko, Andrej Babiš, vláda, COVID-19, TV Prima, Německo, Rakousko, Itálie, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiér Andrej Babiš připustil vyhlášení karantény pro celou Českou republiku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.