Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberec i Jablonec zavírají magistráty. S lidmi chtějí žádosti řešit dálkově

Jablonec ruší od pondělí 16. března úřední hodiny. Magistrát druhého největšího města v Libereckém kraji zůstane zatím pro veřejnost uzavřený do 24. března. Komunikovat budou úředníci poštou nebo elektronicky. Důvodem rozhodnutí byl fakt, že není možné zajistit dostatečné hygienické podmínky pro bezpečný pohyb veřejnosti v budovách magistrátu, uvedl dnes v tiskové zprávě primátor Jiří Čeřovský (ODS). Uzavřený bude i liberecký magistrát.

„Věřím, že veřejnost toto mimořádné a dočasné opatření pochopí, jelikož tak činíme také v jejím zájmu," řekl Čeřovský. Zachovaný zůstane podle něj telefonický a e-mailový kontakt s úřadem, veškeré kontakty najdou zájemci na městských webových stránkách. „Vstup veřejnosti do úředních budov bude možný pouze v nejnutnějších případech a v přísně regulovaném režimu, včetně toho, že bude nutné prokázat totožnost," dodal jablonecký primátor.

Podle tajemníka magistrátu Marka Řeháčka je možné veškerá podání činit pouze dálkově. „Prostřednictvím poskytovatele poštovních služeb, datové schránky nebo elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem, případně přes e-podatelnu. Písemnosti, u nichž není vyžadováno potvrzení o převzetí, je možné podávat pouze prostřednictvím provizorní podatelny v informačním středisku magistrátu v přízemí jablonecké radnice," řekl.

Jablonecký magistrát už ve čtvrtek rozhodl od 16. března uzavřít všechny mateřské školy. Reagoval tak na první případ onemocnění COVID-19 v Libereckém kraji, které testy prokázaly u 59leté ženy z Jablonce. Od té doby přibyly v Libereckém kraji další dva případy nákazy. Všichni tři nemocní byli lyžovat v Itálii - žena v regionu Val Gardena, dva nemocní muži ve věku 67 a 29 let byli lyžovat v oblasti Trentino. Krizový štáb se v Jablonci znovu sejde v pondělí.

Pokyn zrušit od 16. do 23. března úřední hodiny vydal i primátor stotisícového Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), informoval o tom na sociálních sítích. „Denně si na magistrátu vyřizuje svoje záležitosti okolo tisíce lidí. Nemáme ale stále dodané desinfekční prostředky a ochranné pomůcky pro 500 našich pracovníků. Zrušení sedmi úředních dní je 7000 odmítnutých lidí. Nejnutnější případy budeme schopni řešit individuálně," uvedl Zámečník.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky zdraví, koronavirus, Jablonec, Liberec, úřední hodiny, magistrát, Liberecký kraj, Jiří Čeřovský, primátor, ODS, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec i Jablonec zavírají magistráty. S lidmi chtějí žádosti řešit dálkově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.