Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koronavirus má vliv i na bydlení. Ceny nemovitostí v Libereckém kraji půjdou dolů

Chcete bydlet ve svém, ale odmítáte utrácet za historicky nejdražší nemovitosti? Pak vás jistě potěší, že by s největší pravděpodobností měly zlevnit. Ale pozor, nic nepotrvá věčně. „Okénko“ příležitostí bude jen krátkodobé, varují odborníci.

Pozemek za dva a půl tisíce na metr čtvereční. To už v kraji také není žádná výjimka. Extrémní ceny jsou lidé ale přesto ochotni platit. Motivace je velká, bydlení ve svém. „Bude záviset na tom, jak dlouho bude ta situace trvat. Pokud by to bylo delší dobu, ochromily by se odvětví v ekonomice. Poroste nezaměstnanost, budou klesat příjmy, a tím i poptávka po nemovitostech. To znamená přirozeně pokles cen,“ uvedl Miroslav Žižka, děkan Ekonomické fakulty Technické univerzity v Liberci.

Koupit byt levněji ale nebude možné hned. „Bavíme se o střednědobém horizontu. Zhruba šest a více měsíců,“ doplnil děkan. 

„Nejvíce půjdou dolů starší panelákové byty před rekonstrukcí. Tam je můj odhad až dvacet procent dolů. Jinak byty všeobecně maximálně deset, patnáct procent," řekl Drbně Jan Honzík, realitní makléř Broker Consulting. 

Snížení ceny bytů očekává i Radek Farkaš, makléř realitní kanceláře REMAX. „Lidi jednoduše nebudou mít peníze na placení nájmu, majitelé těch bytů je raději budou chtít prodat i za nižší cenu,“ podotkl.

Ceny pozemků zůstanou vysoké

Snížení cen nemovitostí se ale nemusí týkat pozemků.  „My v kraji jsme na tom dost špatně co se týká nabídky pozemků. Lidi je vždycky chtěli a chtít budou, a tak pokles nečekáme,“ doplnil Honzík. Průměrná cena pozemku se tu pohybuje kolem patnácti set až dvou tisíc korun na metr čtvereční. Realitní makléři se shodují, že se na nižší čísla nepodíváme. 

Aktuálně je v kraji v nabídce přes dva tisíce nemovitostí. Lidé se na ně dotazují méně. „Odpadly tak dvě třetiny zájemců, protože teď samozřejmě neděláme prohlídky,“ dodal Farkaš

Stavba povolena

Karanténa může mít i své výhody. Například při stavbě domu. „Teď mi to vlastně pomohlo. Konečně mám čas. Všechny odborné práce, jako třeba elektroinstalace nebo kanalizace už mám hotové. Teď zbývají dodělávky. Ty si dělám s tátou sám,“ uvedl Jan Novota, který na severu Čech zrovna staví vlastní dům. 

Konec podnikání přes Airbnb?

Krušné období naopak čeká ty, kteří na hypotéku pořídili investiční byt. „Když budou hranice dlouho uzavřené, tak ty byty logicky budou prázdné. Majitelé se je budou snažit prodat,“ nastínil Žižka. To se dotkne řádově několika stovek lidí v kraji. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky bydlení, nájmy, byty, nemovitost, Liberecký kraj, pozemek, Miroslav Žižka, Technická univerzita v Liberci, Ján Novota, Airbnb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus má vliv i na bydlení. Ceny nemovitostí v Libereckém kraji půjdou dolů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.