Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přiznání nemusíte odevzdávat na podatelnu. Stačí ho hodit do boxu nebo poslat poštou

Zatímco na úřadech práce je v Libereckém kraji klid, na finančních úřadech se tvoří fronty. Úředníci připomínají, že lidé nemusí odevzdávat přiznání v podatelně, stačí ho hodit do sběrného boxu na úřadě. Potvrzení dostanu e-mailem nebo smskou.

Na úřadech práce v Libereckém kraji byl včera poměrně klid. Živnostníci i zaměstnavatelé vyčkávají na podmínky vládou slíbené finanční pomoci v programu Antivirus. Žádné velké hromadné propouštění zatím ohlášeno nebylo, řekla včera ředitelka Úřadu práce v Libereckém kraji Kateřina Sadílková. Lidé se už podle ní také naučili komunikovat s úřadem prostřednictvím telefonu a e-mailu, a osobně tak přichází vyplnit tiskopisy jen minimum lidí.

„Koronavirus ukázal, že nemusíme každého vidět osobně, odhalil ale také slabiny našeho systému,“ řekla Kateřina Sadílková. Úředníci jsou podle ní rozděleni kvůli minimalizaci rizika nákazy do dvou týmů, které se navzájem nepotkávají. Část lidí pracuje i z domova. Koronavirus podle Sadílkové úředníkům ukázal, že u mnoha dávek není nutné, aby rodiče chodili na úřad. „Úřad, a hlavně jeho informační systémy na to ale zatím nejsou připravené, to je potřeba změnit,“ dodala Sadílková.

Mnohem větší fronty než před úřadem práce, byly včera u finančních úřadů, a to i přesto, že daňové přiznání je možné bez sankcí podávat až do konce června. „Je hodně lidí, kteří žádají o vrácení přeplatku daně, uplatňují bonusy na děti nebo třeba platí hypotéky, penzijní pojištění. Doba je zlá, a každá koruna je dobrá a oni vědí, že do 30 dnů ty peníze dostanou,“ řekla mluvčí finančního úřadu v Liberci Zdena Výmolová Kodlová.

Přiznání není nutné podávat osobně

Řada lidí je zvyklá podávat přiznání v podatelně a nechat si potvrdit kopii kvůli sociálnímu a zdravotnímu pojištění. To ale není nutné, úředníci proto opakovaně lidi ve frontě upozorňovali, že nemusí čekat a přiznání mohou bez fronty vhodit do sběrného boxu na úřadě. „Potvrzení o přijetí dostanou druhý den e-maile nebo sms,“ řekla mluvčí. Daňové přiznání je možné poslat i poštou nebo datovou schránkou.

„Někteří lidé posílají přiznání e-mailem, to ale není možné, není tam ověřený podpis,“ upozornila Výmolová Kodlová. Možností je ale podle ní vyplnit a poslat tiskopis on-line a pak si jen vytisknout e-tiskopis, který je třeba podepsat a doručit poštou nebo ho vhodit do sběrného boxu na finančním úřadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook/Úřad práce ČR

Štítky ČR, zaměstnanost, koronavirus, Liberecký, Úřad práce České republiky, finanční úřad, Liberecký kraj, Kateřina Sadílková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přiznání nemusíte odevzdávat na podatelnu. Stačí ho hodit do boxu nebo poslat poštou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.