Pivovar Svijany se připojuje k iniciativě Českého svazu pivovarů a sladoven Zachraň hospodu!. Na vytvoření a provoz webové stránky, díky níž budou moci lidé přímo podpořit své oblíbené hospody a restaurace a umožnit jim tak přežít současnou katastrofální situaci, přispěje částkou sto tisíc Kč. „Vyzýváme nejen naše fanoušky, ale všechny, kterým záleží na přežití českého pohostinství, tak jak je známe, aby existenčně ohrožené hospody podpořili,“ vyzval veřejnost ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.
Na webové stránce projektu se mohou zapojit hospody a restaurace i jejich zákazníci. Ti si budou moci prostřednictvím systému koupit poukaz, který pak v hospodě nebo restauraci uplatní, až přestanou platit aktuální opatření a provozovny znovu otevřou. Příspěvek Pivovaru Svijany a dalších partnerů projektu na provoz online platformy zaručí, že jednotlivé podniky dostanou sto procent takto vybraných peněz.
„Dopady současné situace na hospody a restaurace jsou doslova katastrofální – většina z nich zavřela, ohlašují propouštění zaměstnanců a mnohým hrozí úplný zánik. Podaří-li se nám do projektu zapojit širokou veřejnost a vyvolat vlnu solidarity, mohli by provozovatelé získat finanční prostředky na překlenutí současné mimořádně složité situace. České hospody jsou součástí naší kultury. Nedopusťme, aby řada z nich zahynula a už nikdy neotevřela,“ apeluje na hosty Roman Havlík.
Podle ČSPS je nyní zhruba 90 procent českých hospod a restaurací kvůli aktuálním opatřením zavřená. Celý segment přišel ze dne na den o tržby a mnoho ze zhruba čtvrt milionu jeho zaměstnanců o jistotu práce. Řada podniků již musela ohlásit propouštění; i kdyby se vrátily k běžnému provozu již v červnu, odhadují, že jejich celkové roční tržby klesnou o více než 40 %.
K udržení co největšího počtu restaurací v provozu by mohl přispět i projekt vyzvednisi.cz. Stejnojmenný web slouží k interaktivní inzerci nabídky jídel a nápojů, které si zákazníci mohou vyzvedávat přímo v podniku. Pro restaurace i zákazníky může být velmi atraktivní díky nulovému poplatku za registraci, vedení účtu a především za provedenou objednávku. Zákazník si na mapě webu vybere z nabídky nejbližších restaurací a objedná si jídlo nebo nápoj, které si pak v provozovně sám vyzvedne.
Pivovar Svijany pomáhá ohroženým hospodám a restauracím již od samého začátku epidemie. V zájmu minimalizace jejich škod jim nabízí například výměnu sudů s prošlým pivem za čerstvé nebo zprostředkování bezplatného pracovně-právního poradenství v souvislosti s dočasným uzavřením provozoven. „Naším cílem je maximálně je v současné těžké situaci podpořit a pomoci jim ekonomicky tím, že vezmeme část jejich ztrát na sebe,“ uvedl k tomu v polovině března Roman Havlík. Hostinští se mohou obracet na obchodní zástupce pivovaru nebo přímo na jeho vedení.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
Tak to, že pivovar podpoří své potenciální odběratele, je byznys, ne charita.