Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Semilské muzeum připravuje novou výstavu i knihu o konci války

Konec druhé světové války na Semilsku přiblíží nová výstava i kniha Bílá místa konce války, na které pracuje poslední roky historik semilského muzea, Tomáš Chvátal.

Právě konci války bude věnována i připravovaná výstava. Ta bude odhalovat zejména válečnou výrobu v továrně s krycím jménem Zittwerke. Mezi Semiláky se totiž o této továrně mluví ve spojitosti s údajnou výrobou tajných zbraní V1 a V2.

Co ale doopravdy továrna vyráběla a jaký byl konec války na Semilsku, právě odhalí zmiňovaná výstava, za kterou stojí několikaletý výzkum. Návštěvníci se mohou těšit nejen na dobové fotografie, ale také 3D model barákového tábora pro 1200 lidí U Čtrnácti pomocníků, tajné plány semilské výroby a podobně.

Podle předpokladů by muzeum mohlo otevřít 26. května. Samotná výstava by měla být zahájena 17. července.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto semily.cz

Štítky Semily, muzeum, Bílá místa konce války, výstava, válka, druhá světová válka, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Janata

Aniž bych stiskl "enter",tak mě to uteklo.Jako by to bylo včera,pamatuji se,když se shromažďovaly zbytky po Němcích v bloku za našim domkem,ten zápach byl takový typický.Při náletech jsme přecházeli po "přechodu" přes Jizeru na Treperku.Přechod byl z velkých kamenů přes celou šíři Jizery.Přesto,že bydlím v Liberci,tak mám v Semilech ještě pár známých,u kterých jsem se ještě před rokem zastavoval.Ale na tema "válka a osvobození" jsme nediskutovali. S pozdravem - ať se Vám práce daří - Janata Jiří

Pátek, 17. dubna 2020, 17:01Odpovědět

Jiří Janata

Jako pamětník /nar.září 1938/ se pamatuji na konec války,kdy jsem bydlel "Na kruhách " 507 .Přilepený domek k velkému domu na hlavní ulici,kde se stavěla barikáda .Dodnes si pamatuji,že jsme nosili Vlasovcům ,umístěným ve sklepě sokolovny jídlo.Dále vzpomínám na zdravotní sestru ,která jezdila na koni a jmenovala se Truda Spencerova.

Pátek, 17. dubna 2020, 16:51Odpovědět

Semilské muzeum připravuje novou výstavu i knihu o konci války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.