Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve službě „Pomáhá a chrání“, doma bojuje s nemocí svého syna a sní o cestě k záchraně jeho života

Dnešní nelehká doba, která trvá již několik týdnů, je pro nás všechny složitá a každému z nás komplikuje život. I přesto jsou lidé, pro které jsou dnešní dny daleko těžší a komplikovanější. Jedním z nich je i sokolovský policista Samuel Chramosta. Ten totiž společně se svojí rodinou prochází nelehkou životní situací. Jejich ani ne dvouletý syn Adámek trpí vzácným, ale velmi progresivním onemocněním SMA (Spinální Svalová Atrofie).

Toto onemocnění oslabuje všechny svaly v těle. U pacientů dochází k úplné ztrátě pohybu a v nejtěžších případech i schopnosti dýchat a jíst.

Kromě toho, že je praporčík Samuel Chramosta hrdým policistou, který ctí heslo Pomáhat a chránit, tak je zároveň milujícím otcem. A svému synovi chce pomoci progresivitu této nemoci zastavit,“ říká krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

„V současné době Adámek podstupuje každé čtyři měsíce aplikaci Spinrazy, která progresivitu pouze zpomalí a pokud by nedostal pokaždé novou dávku, mělo by to vážné následky. Navíc lze zatím tuto léčbu aplikovat pouze lumbální punkcí do bederní páteře,“ uvedl k léčení svého jediného syna Samuel Chramosta, který po dlouhých letech, kdy pomáhal ostatním, nyní potřebuje sám pomoc.

Prožít příjemnější a spokojenější život může totiž malý Adámek díky nové léčbě. Jedná se o genovou terapii „lékem“ Zolgensma. Její cena je ovšem astronomická. Na léčbu a náklady s ní spojené potřebují Adámkovo rodiče vybrat 2 500 000 amerických dolarů, což je přibližně 65  milionů korun a léčba není hrazena žádnou zdravotní pojišťovnou.

„Díky jedné dávce tohoto léku se může progresivita této nemoci zastavit. Tuto terapii ovšem může Adámek podstoupit pouze do svých druhých narozenin. Ty oslaví 17. června letošního roku, takže čas neúprosně běží. Víme, že částka na tuto léčbu je obrovská, ale budeme bojovat do posledního možného dne. Práce u policie mě naučila, že nic není beznadějné a tím se chci řídit i v tomto případě. Věříme, že se finanční prostředky podaří dát dohromady a náš syn bude mít lepší život,“ doplňuje policista.
 
Ten je samozřejmě připraven i na moment, kdy se peníze na léčbu nepodaří vybrat. „Pokud neseženeme celou částku, budou vybrané peníze využity na každoroční potřebné rehabilitace a na doplatky pomůcek, které Adámkovi pomohou zlepšit život. Víme, že je to obrovská suma, jsme si toho vědomi, ale na konci této složité cesty si chceme říct, že jsme udělali vše, co bylo v našich silách. Srdečně děkujeme všem, kteří přispějí a podpoří tak Adámka v cestě za lepším životem,“ uzavřel policista.

Sílu a energii v této složité situaci rodině dodává také podpora kolegů. „Adámkovu cestu sleduji a rodinu našeho kolegy plně podporuji. Kromě toho, že jsme policisté, tak jsme především obyčejní lidé a v těchto složitých životních situacích si musíme pomáhat. Věřím, že sbírka bude úspěšná a Adámek dostane potřebnou léčbu,“ uvedl Petr Macháček, ředitel Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje.

Adámkovi na jeho cestě za lepším životem můžeme pomoci tím, že spojíme síly a přispějeme libovolnou částku na transparentní účet pro CZK 2201788315/2010  nebo zasláním DMS na telefonní číslo 87 777 ve formátu: DMS SRDCEPRODETI 30 (v hodnotě 30 Kč), DMS SRDCEPRODETI 60 (v hodnotě 60 Kč), DMS SRDCEPRODETI 90 (v hodnotě 90 Kč).

Adámkovu cestu můžete sledovat na internetových stránkách a Facebooku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky charita, zdraví, pomoc, policista. dárcovská SMS, nemoc, léčba, rodina, Petr Macháček, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve službě „Pomáhá a chrání“, doma bojuje s nemocí svého syna a sní o cestě k záchraně jeho života  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.