Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ministerstvo zahraničí nadále doporučuje do ciziny necestovat

Ministerstvo zahraničí nadále doporučuje necestovat do zahraničí, přestože je ode znovu povolené překročit hranice. Na svých internetových stránkách upozorňuje na to, že v jiných státech stále platí restrikce omezující pohyb cizinců, a že přeshraniční doprava zůstává komplikovaná. Ministr Tomáš Petříček (ČSSD) rádiu Frekvence 1 řekl, že komplikovaný je výjezd i do sousedních zemí.

"V souvislosti s ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR ministerstvo zahraničních věcí i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikována většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě," uvedla česká diplomacie.

"Situace v Evropě není taková, abychom přemýšleli, že bychom jeli někam na víkend. Do Polska, na Slovensko je to velmi omezené, v případě Rakouska je třeba mít test ne starší než tři dny," připomenul ministr.

Lidem, kteří se rozhodnou cestovat do zahraničí, ministerstvo zahraničí doporučuje ověřit na ambasádě daného státu, jaké podmínky platí pro vstup do země a pobyt v ní. Čechům také doporučuje zaregistrovat se do dobrovolné databáze Drozd, díky níž může ministerstvo zahraničí cestovatele kontaktovat v případě, že by v zemi nastaly problémy.

Vláda zrušila zákaz volného pohybu osob, spolu s ním skončil i zákaz cest do zahraničí. Obojí platilo od poloviny března. Lidé, kteří cestují do zahraničí, se ale budou muset při návratu prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset do dvoutýdenní karantény. Petříček uvedl, že vláda počítá, že se testem dotyčný prokáže už na hranicích.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání pléna Ústředního krizového štábu řekl, že stát nezajišťuje testování občanů v zahraničí. "Každý občan, který vyjede do zahraničí a nespadá do stanovených výjimek, kde testy nebudou vyžadovány, si test musí zajistit sám. Musí zvážit, zda ta cesta do zahraničí je natolik důležitá, aby v rámci té cesty si ještě zajistil příslušný test nebo nastoupil na 14 dní do karantény," uvedl.

Osoby, které se vrátí ze zahraničí a nebudou mít potvrzení o negativním testu na covid-19 a budou tedy muset do karantény, si budou moci dodělat test i v České republice. "Pokud bude v karanténě, a do nějaké doby podle možností si udělá test a bude negativní, tak krajská hygienická stanice rozhodne o tom, že karanténa bude ukončena," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Povolení ke vstupu do země pro cizince se podle Petříčka netýká turistů. Do země vláda povolila vstup za ekonomickými důvody, například na jednání obchodním partnerům. Také oni se budou muset prokázat negativním testem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Evropa, koronavirus, diplomacie, turistika, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Tomáš Petříček, ČSSD, karanténa, Frekvence 1, Česko, vláda, Polsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo zahraničí nadále doporučuje do ciziny necestovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.