Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Migrujícím obojživelníkům pomáhají k přežití dobrovolníci

S jarem se na svou cestu vydaly i tisíce obojživelníků, kteří ve snaze dostat se k vodě často překonávají rušné silnice. Ty pro ně ale mohou znamenat smrt. Každoročně tak pomáhají dobrovolníci. Ti staví zábrany a následně obojživelníky přenášejí.

V Libereckém kraji jsou v současné době celkem čtyři místa, kde jsou dočasně umístěny zábrany s nádobami. Dobrovolníci je pak několikrát denně přenášejí. V nádobách se objevují skokani, ropuchy i čolci.

Práce dobrovolníků pomáhá přežít i chráněným druhům. „V Dolní Suché nedalek Hrádku už dobrovolníci přenesly dva tisíce ropuch,“ uvedl Radomír Studený z oddělení ochrany přírody odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu. Nedaleko Brniště se zase podařilo ochránit život nejedné blatnice skvrnité a čolků. Například v Českém Dubu se do pomoci běžně zapojují i žáci základní školy. To ale letos vzhledem k okolnostem není možné. Do přenosu obojživelníků se tak zapojilo jen několik žáků bydlících v nejbližším okolí. 

Nebezpečím pro migrující obojživelníky mohou být i studny, nádrže nebo bazény. Zvířata do nich spadnou a nedostanou se ven. „Stačí dovnitř položit dlouhé prkno nebo umístit kameny tak, aby mohla zvířata vyšplhat,“ vysvětlil Studený. Upozornit na nebezpečné nádrže můžete na email radomir.studeny@kraj.lbc.cz. Vhodné je místo vyfotografovat.

Přestože obojživelníci jsou vzrůstem poměrně nepatrní, v přírodě mají důležitou úlohu. Kraj zlepšil podmínky pro život obojživelníků třeba na Českolipsku. „Na Cihelenských a Manušických rybnících se podařilo zlepšit podmínky pro ohroženou kuňku ohnivou,“ sdělil radní Jiří Löffelmann. Díky úpravám se navíc daří třeba ropuše krátkonohé v pískovně u Žizníkova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj, Kamil Šrubař

Štítky obojživelníci, žáby, Liberecký, dobrovolnictví, ropucha, Liberecký kraj, Jiří Löffelmann, Brniště, Blatnice, Český Dub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Migrujícím obojživelníkům pomáhají k přežití dobrovolníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.