Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Příští týden se jako první mezi hrady otevřou Trosky a Valdštejn

V Libereckém kraji se příští týden návštěvníci dostanou na dva hrady v Českém ráji, na Trosky a Valdštejn. Přístupný bude i park zámku Sychrov u Turnova. Ostatní hrady a zámky v kraji zatím zůstanou zavřené. Venkovní prostory mohou památky otevřít od 11. května, interiéry s prohlídkovými trasami by měly být podle aktuálního harmonogramu vlády přístupné od 25. května.

Trosky jsou nejnavštěvovanější památkou v kraji, otevřené budou od pondělí. „Počítáme s regulací návštěvníků, aby nedocházelo k hromadění lidí. Ale vzhledem k tomu, že začínáme v pracovních dnech, nepředpokládáme nějaké velké účasti, jako když chodily školy a podobně," uvedl oblastní ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Miloš Kadlec.

Gotický hrad, dnes zřícenina připomínající čertovy rohy trčící ze země, byl postaven koncem 14. století. Je jedním ze symbolů Českého ráje. Každoročně na věž Babu a na vyhlídku pod věží Panna vystoupá přes 100.000 návštěvníků. Není ale jisté, zda se lidé příští týden dostanou na věž Babu vybudovanou na strmém čedičovém skalisku. Za více než 1,3 milionu korun se dokončuje rekonstrukce schodiště, které vede k horní plošině a jež už bylo v havarijním stavu. „Nedokážu říci, zda bude hotové. Makají na něm ve dne v noci, možná to stihnou, možná ne," uvedl kastelán Trosek Lubomír Martinek.

„Když nebude zpřístupněna Baba, půjdeme se vstupným nejspíš na polovinu," dodal. Základní vstupné na Trosky je 100 korun, zlevněné 70 korun. I pro Trosky bude povinné nošení roušek a pro návštěvníky bude k dispozici dezinfekce. Vstupné bude možné platit na pokladně, ale podle Kadlece připravuje NPÚ republikově ke spuštění systém prodeje vstupenek přes internet. Kadlec předpokládá, že funkční by mohl být už tento týden.

Roušky bude nutné nosit i při prohlídce hradu Valdštejn, který má ve správě město Turnov. Na nejstarší hrad Českého ráje, který ročně navštíví až 60.000 turistů, se zájemci dostanou od úterý 12. května. „Jak je to podle nařízení vlády, uvidí hlavně exteriéry s vyhlídkou," uvedl za hrad Radim Štícha. Podle něj půjde o klasickou prohlídku bez průvodce s možností nahlédnout do sklepení či kaple sv. Jana Nepomuckého. Základní vstupné je 80 korun, zlevněné 50 Kč. V pokladně budou podle Štíchy dávat přednost platbě kartou. „Uvidíme, jak budou lidé v týdnu chodit. Kdyby byl nějaký větší zájem, tak to budeme regulovat," dodal.

Za vstup do třiadvacetihektarového parku v anglickém stylu na zámku Sychrov se bude platit 30 korun. „Nečekám žádný velké nával," uvedl Kadlec. I pro vstup do parku budou platit zvýšená hygienická pravidla jako na Troskách a Valdštejně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPÚ

Štítky ČR, památky, koronavirus, Liberecký, hrad, Trosky, Hrad Valdštejn, Liberecký kraj, Český ráj, Sychrov, Turnov, Národní památkový ústav, Jan Nepomucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští týden se jako první mezi hrady otevřou Trosky a Valdštejn  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.