Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Sólo neznamená být sám. Turnovská Náruč nabízí pomocnou ruku rodičům samoživitelům

V turnovské Náruči se snaží pomáhat všem rodinám bez rozdílu. Jednou z cílových skupin jsou také rodiče – samoživitelé, kterým se také říká „sólo rodiče“. Právě k nim je směřována výzva, aby se nestyděli a nebáli říci o pomoc.

Rodiče – samoživitelé jsou podle aktuálních informací z neziskového sektoru jednou z nejohroženějších skupin. Dopadají na ně ekonomické důsledky krizových opatření, řada z nich už před „dobou covidovou“ žila na hraně (nebo za ní). Nyní se jejich materiální nedostatek ještě více prohlubuje – obzvláště pokud jsou dlouhodobě bez alimentů, zadlužení, jejich příjmy pocházejí z různých forem brigád, dohod o provedení práce, nebo dokonce švarcsystému… A to je řeč „jen“ o penězích. Ruku v ruce s tím přicházejí také pocity frustrace, bezmoci, zoufalství, vzteku, ale také třeba zvyšující se agrese, jejichž hromosvodem se pak stávají děti.

Od letošního roku proto funguje v Turnově, ale také v Mnichově Hradišti kontaktní místo – Náruč pro sólo rodiče. Jeho cílem je poskytnout zdarma nízkoprahovou podporu samoživitelům v různých směrech. Princip je jednoduchý: „Sólo rodič zavolá na uvedené číslo, napíše mail, osloví nás přes facebook. Během tohoto prvního kontaktu zjistím, co potřebuje. Například boty pro své dítě. Prostřednictvím našich sociálních sítí oslovím veřejnost, že sháníme pro samoživitele takové a takové dětské boty. Máme zkušenost, že téměř okamžitě se lidé ozývají a nabízejí pomoc,“ popisuje Veronika Udeaja, kontaktní pracovnice pro sólo rodiče.

Bližší informace najdete na webu www.naruc.cz nebo na facebooku.

Botičky od dárce převezme i předává obdarovanému pracovník Náruče, který je vázán mlčenlivostí – sólo rodič se tedy nemusí stydět, že jeho příběh bude veřejně propírán. „To je totiž jedno z velkých stigmat samoživitelů – propadají pocitu, že toho dělají málo (a často tato slova zaznívají i z jejich okolí), říkat si o pomoc jim připadá ponižující,“ doplňuje pracovnice Náruče.

Pomoc nemusí být jen materiální, ale také odlehčovací – zprostředkuje se odborné poradenství v Náruči, případně se doporučí služby jiné organizace (např. kvůli vymáhání alimentů, právního poradenství…), sežene se doučování, krátkodobé hlídání…

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Náruč, Turnov, rodiče, samoživitel, Facebook, Mnichovo Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sólo neznamená být sám. Turnovská Náruč nabízí pomocnou ruku rodičům samoživitelům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.