Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V Liberci se zvýšil zájem o družstevní byty o 7,5 procenta

Nejistota spojená s koronavirovou pandemií zvýšila v Liberci zájem o nové družstevní byty. Zájem o nové družstevní byty vzrostl oproti loňskému roku o 7,5 procenta, řekla Hana Tietze, mluvčí projektu Oáza v centru, který na pozemku bývalých Montážních závodů v Liberci staví tři domy se 114 družstevními byty. Bezmála 60 procent z nich už je prodaných nebo rezervovaných, s dokončením se počítá až příští rok. Lidé se podle mluvčí v této době bojí, že nebudou schopni splácet své závazky, získat hypotéku je teď navíc těžší.

„U družstevního bydlení je výhodou, že příjemcem bankovního úvěru na jednotlivé byty zůstává celé výstavbové družstvo, nikoliv budoucí člen družstva a uživatel družstevního bytu. Stačí tedy uhradit družstevní podíl 25 procent z ceny bytu na počátku výstavby a pak splácet formou nájmu," řekl Petr Černý, předseda představenstva SBD Sever, které je investorem. Po doplacení si pak uživatel může nechat družstevní byt převést do osobního vlastnictví.

Výhodou družstevní formy bytového vlastnictví je podle Černého možnost byt kdykoliv prodat za aktuální tržní cenu. Z právního hlediska nejde o prodej družstevního bytu, který zůstává družstvu, ale o převod družstevního podílu. Cenu bytu lze ale také kdykoliv doplatit. „To je velký rozdíl od běžného komerčního nájemného, které platíte za užívání bytu, jenž nebude nikdy váš. Naopak v družstevním bytě formou nájemného splácíte jeho pořizovací cenu," dodal Černý.

Oáza v centru je jedním ze tří bytových projektů na pozemku bývalých Montážních závodů v dolním centru Liberce. Vyrůst by tam mělo zhruba 300 bytů, kanceláře a prostory pro obchody, kavárny a restaurace. Na projektu za stamiliony korun se podílejí tři investoři. Zhruba 90 bytů do vlastnictví nabídne Rezidence nábřeží. Z prvního domu je v nabídce už jen sedm bytů ze 30, další ještě investor nestaví. Začíná se stavět i Rezidence RoSa, která nabídne ve dvou propojených domech dalších 90 nájemních bytů pro seniory. První obyvatelé by se měli stěhovat ve druhé polovině příštího roku, hotovo bude začátkem roku 2022.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, stavby, koronavirus, Liberec, dům, projekt, Petr Černý, družstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se zvýšil zájem o družstevní byty o 7,5 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.