Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Po chladném týdnu se začne zvolna oteplovat, pršet bude málo

Po nynějším velmi chladném týdnu se v Česku začne zvolna oteplovat. Venkovní teploty budou v příštím týdnu stoupat v průměru k 19 stupňům Celsia, nad dvacítkou se ocitnou až koncem května. Příští týden bude suchý, pršet bude pravděpodobně až koncem týdne. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období od 18. května do 14. června jako celek průměrné až slabě podprůměrné. První týden očekáváme poměrně suchý a více srážek se pravděpodobně vyskytne až v závěru týdne," uvedli meteorologové

Nejbližší dny přinesou srážek méně. V neděli pršet nebude a v příštím týdnu lze počítat jen s ojedinělou přeháňkou nebo bouřkou, která přinese nejčastěji do tří milimetrů srážek, dodal ČHMÚ.

Průměrná teplota pro období od 18. května do 14. června je 15,4 stupně Celcia. Nejtepleji bylo v roce 2003, kdy průměr činil 19,3 stupně Celsia. Zatím nejchladněji bylo 12 stupňů v roce 1955.

Ještě o minulém víkendu panovalo v Česku skoro letní počasí, což se projevilo i v rozšíření sucha prakticky na celé území republiky. V pondělí se ochladilo a Česko zasáhly bouřky s deštěm i sněhem. Na horách na severu a severovýchodě republiky napadlo přes noc až 15 centimetrů sněhu. 

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, předpověď, meteorologové, květen, Český hydrometeorologický ústav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po chladném týdnu se začne zvolna oteplovat, pršet bude málo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.