Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Další trik podvodníků. Datovou schránkou tahají peníze z podnikatelů

Český statistický úřad varuje před podvodníky, kteří se jeho jménem snaží vymámit peníze z důvěřivých podnikatelů. Zpráva, která končí také v datových schránkách, nabádá k zaplacení údajné registrace firmy v Registru ekonomických subjektů (RES). Český statistický úřad, který registr spravuje, však nemá s těmito zprávami nic společného.

„Prosíme uživatele, aby na tyto podvodné e-maily či zprávy v datových schránkách nereagovali. V případě pochybností prosím kontaktujte informační servis Českého statistického úřadu, ať již telefonicky či e-mailem,“ upozorňuje mluvčí úřadu Jan Cieslar.

Obdobnými případy se od roku 2010 zabýval Český statistický úřad již několikrát. „Firmy a drobné podnikatele bychom chtěli opětovně upozornit, aby pečlivě sledovali informaci, kdo, co a za kolik jim v zaslaných dopisech vlastně nabízí,“ připomíná Cieslar.

Registr ekonomických subjektů je veřejným seznamem.  Zápis do něj má pouze evidenční význam. Registr se průběžně aktualizuje a jeho časový snímek je přístupný na webu Českého statistického úřadu. Každý má přístup k vyhledávání v registru podle IČ nebo podle názvu firmy na webu. Jsou zde k dispozici údaje o adrese sídla firmy, její právní formě, zařazení dle oboru činnosti nebo podle kategorie počtu zaměstnanců.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky podvod, Datová schránka, podnikání, ČSÚ, Český statistický úřad, Jan Cieślar, Registr ekonomických subjektů, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další trik podvodníků. Datovou schránkou tahají peníze z podnikatelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.