Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sídlila tu fabrika na módní zboží, vyvážela do celého světa. Teď domy v Kristiánově ulici ustoupí nemocnici

Od sklepa až po půdu prohledali archeologové domy v Kristiánově ulici. Jsou totiž opuštěné a jejich historie se brzy dopíše. Ustoupí modernizaci liberecké nemocnice. Na půdě jednoho z domů přitom našli obchodní korespondenci fabriky na módní vlněné zboží.

Kristiánova ulice sice leží v samém centru Liberce, mnozí obyvatelé města ale ani neví, kde je. Jde totiž o zapadlou uličku na okraji nemocničního areálu. Možná i proto se Kristiánova jmenuje po celou dobu své existence.

Tři domy z ulice ale již brzy čeká demolice. Ustoupí výstavbě parkovacího domu. Radnice tak nechala v domech provést archeologický průzkum. „Na konci února jsme se tedy do prohlídky pustili. To byla ještě doba bez roušek a dnes, zpětně viděno, měli jsme si je vzít. Během chvíle jsme totiž měli průdušky plné prachu a mouru. Hledali jsme na všech myslitelných a zapadlých místech domu a pod podlahou půdy nás čekalo skutečné překvapení,“ říká náměstek primátora Jiří Šolc.

Hlavním nálezem je kompletní obchodní korespondence liberecké firmy „Wenzel Ginzel, Schafwollmodewaren Fabrik, Reichenberg in Böhmem, Christiangasse no 4“. V překladu Wenzel Ginzel, fabrika na módní vlněné zboží, Liberec, Kristiánova 4. „Jde o osm kompletních a asi šest poškozených knih s téměř 15 stranami obchodní korespondence. Firma musela mít skvělý sortiment, protože vyvážela do celého světa. Dále máme jejich hlavičkové papíry. Osobně mne zaujalo, že v roce 1880-90 stačilo pouze doplnit datum perem, a že je na nich uvedeno číslo bankovního konta a telefon,“ dodává Šolc.

Dům skrýval i další poklady - skleněné nádoby na gelatinu, prázdné láhve, rezavé klíče a také 100 let starý zubní kartáček s nedobranou pastou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky archeologie, průzkum, kristiánova, dům, půda, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Keson Nalim

Bydlím naproti a pochybuji že zde sídlila celá firma-domnívám se že zde měli jen domovskou kancelář-Keson

Neděle, 24. května 2020, 20:16Odpovědět

Sídlila tu fabrika na módní zboží, vyvážela do celého světa. Teď domy v Kristiánově ulici ustoupí nemocnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.