Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Z Černé Studnice až na Muchov, krásný ale opomíjený vrchol

Skalnatý vrchol se nachází nad obcí Velké Hamry a nabízí nádherné výhledy do okolí. Navíc leží přímo na červené turistické a po té můžete dojít až na Černou Studnici nebo dokonce na Nisanku a naopak na Terezínku. Vrchol Muchov je navíc obestřen několika verzemi o vzniku názvu.

Na Muchov můžete vyrazit hned z několika směrů. Pokud si budete chtít užít nenáročnou krátkou procházku, vydejte se na vrchol ze Smržovky nebo Velkých Hamrů. V obou případech vás čeká asi dvoukilometrový úsek. „Jedná se o nenáročnou procházku, kterou mohou bez problémů podniknout i rodiny s malými dětmi,“ sdělila radní Květa Vinklátová. Při plánování je ale nutné počítat s kamenitým terénem, který není vhodný třeba pro kočárek.

Naopak pořádní turisté si mohou naplánovat přechod celé Hřebenovky z Tanvaldu do Jablonce, která měří 12 kilometrů. Ta ale samozřejmě nabídne nejvíce výhledů i návštěvu rozličných míst. Kdo se vydá touto cestou, projde nejdříve kolem vyhlídky Terezínka, následně skalní brány přezdívané Muchovská soutěska přes Muchov, dále kolem skalního útvaru Buchta na Černou Studnici a Nisanku.

Dříve stávala pod Muchovemhorská chata Klubu československých turistů, dnes je zde jen turistický přístřešek. K samotnému vzniku názvu Muchov se vážou celkem tři teorie. „První teorie o vzniku názvu říká, že se začátkem 14. století ubytovali v místním hamerském dvoře mniši. Dvoru a pozemkům se pak říkalo Mnichov, přičemž pozměněný název Muchov si pak udržel jen vrch.,“ dodal mluvčí kraje Jan Mikulička.

Druhá verze nabízí odvození od vládce Jizerských hor Muhu. Poslední verze nabízí netradiční teorii, podle které se Muchov jmenuje podle much, které se vyhřívají na kamenech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Muchov, Jizrské hory, Černá studnice, Velké Hamry, Květa Vinklátová, Smržovka, Klub československých turistů, Tanvald, Jablonec, Mnichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Z Černé Studnice až na Muchov, krásný ale opomíjený vrchol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.