Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Bikepark v Lužických horách nabízí nové tratě s třemi stupni obtížnosti

V bikeparku Polevsko v Lužických horách u Nového Boru mají šest nově vybudovaných tratí pro bikery na šesti kilometrech. Vhodné jsou pro začátečníky i pokročilé, mají tři stupně obtížnosti. Tratě svépomocí vybudovali bikeři a členové Sportovního klubu (SK) Polevsko, řekl předseda sportovního klubu Petr Správka.

„Je to rozdělené na modré, červené, černé tratě," řekl. Bikepark funguje v Polevsku od roku 2018. „My jsme tady měli takové vyhrabané endurové tratě, ale teď už to odpovídá standardům trailových tratí," uvedl předseda oddílu. Podle něj jim na vybudování tratí přispěl i Liberecký kraj a Svazek obcí Novoborska, na dotacích by měl oddíl dostat asi 400.000 korun.

Každá stezka nese nějaký název. Nejtěžší je Hrobník, který vede přes skalnatý útes, na němž kdysi stávala poustevna Tillhäusel. V areálu bikeparku vznikla i přírodní tělocvična na rozvoj motoriky pro děti. „V rámci oddílu jsme zjistili, že děti, jak neběhají tolik venku, nelezou po stromech, tak jim chybí základní motorické dovednosti, jako je rovnováha, přitáhnout se, výmyk a podobně. Takže je chceme rozvíjet, aby se postupnými krůčky dopracovaly až k zvládnutí Hrobníka," uvedl Správka.

SK Polevsko se věnuje závodnímu lyžování a skikrosu, sdružuje asi 80 členů, z toho je 69 dětí. „Celá myšlenka bikeparku vznikla právě proto, aby skikrosaři mohli přes léto dobře trénovat a bikepark je pro ně ideální příprava. Jízda po tratích je podobná jako ve skikrosu," řekl předseda oddílu. Tratě v bikeparku jsou ale přístupné i veřejnosti a vstup na ně je zdarma. Platit se bude jen o víkendu za využití vleku, pokud někdo nebude chtít nahoru vyjít po sjezdovce pěšky.

Tratě jsou podle Správky vhodné pro hardtailová horská kola a také pro enduro kola. Cílem je do budoucna stezky rozšířit. „Chceme pracovat na propojkách do Prysku, do Kytlic a pomalu rozvíjet oblast singlterkových tratí," uvedl Správka. Nejbližší takový areál je podle něj na Ještědu v Liberci. „To jsou ale více downhillové tratě," dodal. Nejbližší singltrekové tratě jsou v Jizerských horách, v okolí Nového Města pod Smrkem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski&Bike Špičák

Štítky ČR, kondice, rekreace, cykloturistika, Polevsko, Lužické hory, Nový Bor, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bikepark v Lužických horách nabízí nové tratě s třemi stupni obtížnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.