Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Léto zatím vyčkává, červen bude teplotně průměrný

Počasí v období od 8. června do 5. července nevybočí z průměru, a to teplotně ani srážkově. Meteorologové očekávají pozvolné oteplování, naopak srážek by mělo být méně než v posledních dnech, týdenní úhrny ale zůstanou v intervalech běžných hodnot pro danou roční dobu.

„Očekáváme pozvolné zvyšování průměrných týdenních teplot s předpokladem četnějšího střídání chladnějších a teplejších období, ale přibližně v blízkosti dlouhodobých teplotních průměrů," uvedli meteorologové. Týdenní průměr maximálních denních teplot se bude pohybovat od 22 stupňů Celsia do zhruba 24 stupňů Celsia.

Týdenní úhrny srážek budou podle ČHMÚ po poměrně vlhkém počasí z předchozího období postupně klesat, nejpravděpodobněji ale zůstanou poblíž hodnot, které jsou pro tuto dobu obvyklé. Kvůli možným bouřkám a přeháňkám se regionálně může úhrn srážek dosti lišit, upozorňují meteorologové. Průměrný úhrn srážek pro období od 8. června do 5. července je 78 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejméně napršelo v roce 1976, kdy meteorologové naměřili 15 litrů na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1997 s úhrnem 175 milimetrů.

Průměrná teplota pro uvedené období je 17 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2006, kdy průměr činil 20,4 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 13,6 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1978.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky počasí, předpověď, červen, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto zatím vyčkává, červen bude teplotně průměrný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.