Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj může letos přijít o šest set milionů. Zatím ale zrušil jedinou investici – náplavku před krajským úřadem

Už o devadesát milionů přišel Liberecký kraj v souvislosti s koronavirem. Celkové ztráty za letošní rok navíc odhaduje až na 600 milionů korun. Přesto zatím nechystá škrtání naplánovaných investic. Tedy až na jednu – realizovat se nebude slibovaný projekt náplavky před budovou krajského úřadu.

Škrty se týkají především provozních nákladů. „Vůbec se nedotknou Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a všech organizací v resortu sociálních věcí,“ řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

Investice ale zastavovat nechce. Tedy až na jednu – úpravu okolí sídla Libereckého kraje. „Ta nám v tuto chvíli přijde zbytná,“ dodala.

V rozpočtu kraje tak zůstaly prostředky na pokračování projektové přípravy, peníze na samotné úpravy byly ale přesunuty. „120 milionů korun je přesunuto do rezervy na pokles příjmů kraje a jeho organizací v oblasti zdravotnictví, sociálních služeb a veřejné dopravy,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Na rozhodnutí kraje tak doplatí obyvatelé Liberce, kterým je úprava náplavky slibována od roku 2010, kdy s ní přišlo tehdejší vedení města v čele s ODS, před posledními obecními volbami úpravu sliboval kandidát Starostů na primátora Jaroslav Zámečník, a to společně s vedením kraje.

Právě to nyní kritizuje například liberecký zastupitel za Liberec otevřený občanům Jaromír Baxa. „Já jen znovu zopakuji, že bychom se o veřejný prostor v našem městě měli starat sami. Měli bychom na něj konečně nalézt peníze a nejen starost o veřejný prostor přehazovat na někoho jiného, ať je to Kraj nebo Povodí Labe nebo někdo další,“ uvedl i s odkazem na úpravy Tajchu, kde se bude čekat, až hráz opraví Povodí Labe nebo úpravy okolí přehrady, kde je stejný problém.

Úvod roku přitom byl dobrý a oproti loňsku dostal za první čtvrtletí o 40 milionů korun víc. Pak ale přišel koronavirus a devadesátimilionový propad.

Liberecký kraj přitom odhaduje, že letos kvůli propadu v daňových příjmech přijde až o šest set milionů korun.  „Je to spíše pesimistický scénář. Návrat k normálu může být mnohem rychlejší a dopady do rozpočtů mohou být mírnější, v což také pevně doufám,“ uvedla Volfová.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, náplavka, Jitka Volfová, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Martin Půta, Liberec, Jaroslav Zámečník, Jaromír Baxa, ODS, Povodí Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj může letos přijít o šest set milionů. Zatím ale zrušil jedinou investici – náplavku před krajským úřadem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.