Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V areálu nemocnice začalo bourání tří klasicistních domů. Na jejich místě bude parkovací dům

V nemocnici v Liberci začala demolice tří domů v Kristiánově ulici. Na jejich místě bude do několika let parkovací dům a na protější straně ulice centrum urgentní medicíny za 2,4 miliardy korun. Podle plánů se bude kolaudovat v roce 2024, řekl generální ředitel krajské nemocnice Richard Lukáš.

Výstavbu nového centra urgentní péče připravuje nemocnice už více než deset let. Demolici vnímá Lukáš jako určitý mezník. „Bude skutečně vidět, že začalo budování, modernizace krajské nemocnice," řekl.

Demolice tří několikapatrových domů, v nichž v minulosti byly byty a kanceláře, si vyžádá bezmála tři miliony korun. Demoliční firma budovy odstraní do 20. července. „Nejdřív se provádí vyklízení objektu od zbytků vybavení, případně odpadu, který v tom objektu zůstal," uvedl Petr Šmakal z nemocničního oddělení výstavby nové pavilonu. Na jednom z domů už dělníci začali také demontovat krovy. „Jakmile budou objekty vyklizeny a odstrojeny, tak nastoupí hrubá demolice," řekl Šmakal. Stavbyvedoucí Josef Rohla předpokládá, že k tomu se dostanou na konci června. Zvolený postup je standardní. „Demolice je výjimečná jen tím, že jsme v areálu nemocnice a nesmíme ohrozit její provoz," řekl Rohla.

O letních prázdninách se bude ještě budovat plynovodní přípojka, což omezí provoz ve frekventované Jablonecké ulici. Další stavební práce zřejmě přijdou na řadu až na konci příštího roku. Projekt výstavby pavilonu a parkovacího domu je ve fázi zpracování dokumentace pro stavební povolení. Soutěž na firmu, jež obě budovy postaví, nemocnice zřejmě vypíše zkraje příštího roku. „Očekáváme, že soutěž může trvat řadu měsíců, třeba až deset. Vypadá to ale, že na konci příštího roku bychom mohli už opravdu kopnout," uvedl Lukáš.

Pavilon urgentní medicíny nemocnice nutně potřebuje. Jednotný příjem dosud nemá, stejně tak ani centrální laboratoře. Nedostatečný je i počet míst k parkování. Činnost nemocnice také komplikuje to, že oddělení jsou rozdělená do 38 objektů, které nevyhovují ani stavebně. Výstavbu urgentního centra zaplatí převážně Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem nemocnice. Šestipodlažní pavilon by měl mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Projekt počítá s většími operačními sály, laboratořemi i lůžkovou částí. V parkovacím domě s vjezdem z Jablonecké ulice bude 330 míst pro auta.

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, demolice, Liberec, kristiánova ulice, dům, pavilon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu nemocnice začalo bourání tří klasicistních domů. Na jejich místě bude parkovací dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.