Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Máchovo jezero má zhoršenou kvalitu vody už na začátku sezony

Některá přírodní koupaliště v Libereckém kraji mají zhoršenou kvalitu vody už na začátku sezony. Platí to i pro oblíbené Máchovo jezero, důvodem jsou sinice, vyplývá z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Kvalita vody v Máchově jezeře je kvůli sinicím na třetím stupni pětibodové stupnice. „Je to běžná věc, tak jako každý rok v tuto dobu," řekl Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, která provozuje dvě z pěti pláží a lodní dopravu na jezeře. Hygienici kvalitu vody v jezeře považují za nevhodnou ke koupání pro vnímavé jedince, kam patří těhotné ženy, děti či alergici. Podle Reicherta zatím vstupné na pláže nevybírali a začnou s tím od tohoto víkendu. „Předpověď je dobrá," uvedl. Podle něj dělali letos jen běžnou údržbu. „Nic výjimečného," dodal.

Sezonu zatím zahájila v kraji asi jen třetina z venkovních koupališť, které sledují hygienici. Nejmodernější koupaliště v kraji, Maškova zahrada v Turnově, chce poprvé otevřít v sobotu 20. června. „Začali jsme napouštět," uvedl vedoucí areálu Tomáš Špinka. Letošní novinkou budou podle něj animační programy přes letní prázdniny. „Každý den bude nějaký program, hlavně pro děti," dodal.

Z přírodních koupališť v kraji, jež otevřela, považují hygienici už nyní jedno za nevhodné ke koupání. Je v Chrastavě a v jeho případě jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě přítoku. Koupaliště je napájeno z Vítkovského potoka a na stupni čtyři je na základě špatných výsledků rozborů z předchozích let. Na stupni tři je jen Máchovo jezero a na stupni dva další tři koupaliště v kraji. Sníženou průhlednost, což je indikátorem mírně zhoršené kvality, má rybník Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji, koupaliště v Zákupech a Nedamově u Dubé na Českolipsku.

Autoři | Foto Regata Máchovo jezero

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, mácháč, Máchovo jezero, Krajská hygienická stanice, Liberec, Regata Máchovo jezero, a.s., Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máchovo jezero má zhoršenou kvalitu vody už na začátku sezony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.