Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Léto se hlásí. V sobotu budou tropy, meteorologové varují před silnými bouřkami

Ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 35 milimetrů a kroupami hrozí v sobotu po poledni na celém území Česka. Výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky," uvedli dnes meteorologové. Doporučují sledovat vývoj a postup bouřek na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu. Výstraha platí od sobotních 12:00 do půlnoci.

Bouřky trápí Česko od uplynulého víkendu. Na přelomu minulého a současného týdne se po silných bouřkách zvedly hladiny řek ve východní polovině ČR. Nejvíce škody velká voda napáchala na Uničovsku a Šumpersku v Olomouckém kraji. Povodně si tam vyžádaly jednu oběť, osmačtyřicetiletou ženu z Šumvaldu. Po další nezvěstné ženě se dál pátrá.

Klienti nahlásili pojišťovnám po víkendových bouřkách přes tisíc škod za více než 100 milionů korun. Nejčastěji jde o vytopené sklepy, garáže a rozbitou střešní krytinu po krupobití. Nejpostiženější oblasti byly v jižních Čechách, na Olomoucku a na Vysočině.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky počasí, léto, tropy, výstraha, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Olomoucký kraj, okres Šumperk, Šumvald

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto se hlásí. V sobotu budou tropy, meteorologové varují před silnými bouřkami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.