Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec chce získat pozemky okolo Papírového náměstí. Vymění je se Synerem

Pozemky v oblasti takzvaného Papírového náměstí v dolním centru Liberce, o něž usiluje radnice, mají podle posudku hodnotu 48,4 milionu korun. Vedení města je chce získat od firmy Syner výměnou za pozemky na okraji města u sídliště Kunratická určené pro výstavbu nové bytové čtvrti. Podle znaleckého posudku je ale jejich hodnota o 5,5 milionu korun nižší. Takovou částku bude tedy muset město podle náměstka primátora Zbyňka Karbana (ANO) doplatit, pokud směnu schválí liberecké zastupitelstvo.

„Doplatek ze strany města ve výši přes pět milionů korun v této době není nic příjemného a dohodli jsme se s firmou Syner, že by byl splacen v pěti ročních splátkách," uvedl náměstek.

Okolí Papírového náměstí je jednou z nejstarších částí města, dlouhodobě ale patří mezi zanedbaná místa. Část Nového města mezi Lucemburskou a Barvířskou ulicí, kterou protíná Široká ulice, považuje Karban za jednu z nejcennějších lokalit v srdci města. „Žádnou takovou podobnou čtvrť již Liberec nemá. Dalo by se s nadsázkou říci, že se jedná o takovou pražskou Malou Stranu Liberce. Je to území s obrovským geniem loci a potenciálem, jehož kvalitní využití zvýší výrazně atraktivitu centra a města pro všechny obyvatele i turisty," uvedl náměstek.

Pozemky v této lokalitě má asi 20 vlastníků, mezi nimi je i město. Směnou s firmou Syner by mělo získat dalších skoro 7000 metrů čtverečních, čtyři garáže a jednu budovu. Pokud transakci zastupitelé schválí, město se stane se zhruba 10 tisíci metry čtverečních největším vlastníkem pozemků v této oblasti. V plánu města bylo ještě letos vyhlásit soutěž na architektonickou soutěž budoucí podoby tohoto místa. Kvůli sníženým příjmům v souvislosti s koronavirem ale radnice v rozpočtu nemá potřebných 700 tisíc korun. „Nicméně připravíme letos soutěž a kdyby by se náhodou na konci roku finanční prostředky objevily, tak ji spustíme," uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Na základě vítězného návrhu ze soutěže podle něj zpracují územní studii, co bude možné v této lokalitě postavit. „Které se budoucí investoři, ať už to budou soukromí nebo třeba město, musí držet," dodal primátor.

Liberec by měl v rámci transakce se Synerem získat ještě plochy v Šamánkově ulici, které potřebuje pro vybudování plánované tramvajové smyčky a napojení Technického muzea na kolejovou dopravu. Stavební firma za to dostane přes 23 500 metrů čtverečních v místě plánované nové čtvrti na okraji města směrem na Jablonec. Radnice tam vlastní třetinu plochy, obdobné podíly má i firma Syner a ještě jeden podnikatel.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky reality, pozemky, Liberec, Syner, papírové náměstí, pozemek, radnice, Papírové náměstí, a.s., ANO 2011, metr čtvereční, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce získat pozemky okolo Papírového náměstí. Vymění je se Synerem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.