Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Směna pozemků Papírák za Kunratickou? Zastupitelé ji zatím neschválili

Liberečtí zastupitelé dnes neschválili směnu pozemků za desítky milionů korun se stavební firmou Syner. Opozice zpochybnila cenu, k níž dospěli znalci. Podle nich je cena za městské pozemky podhodnocená. Náměstek Zbyněk Karban (ANO) se po dvouhodinové debatě rozhodl materiál stáhnout a zřídit pracovní skupinu složenou ze zastupitelů, která by se měla všemi námitkami zabývat.

Jde o největší majetkoprávní operaci města v tomto volebním období. V rámci směny chce Liberec získat zhruba 7000 metrů čtverečních v oblasti takzvaného Papírového náměstí v dolním centru, jež vedení města označuje za strategické. Podle znaleckého posudku zadaného městem mají hodnotu 48,4 milionu korun. A k tomu chce ještě radnice od Syneru plochy v Šamánkově ulici, které potřebuje pro vybudování plánované tramvajové smyčky. Výměnou za to by měl Syner dostat skoro 24 500 metrů čtverečních v místě plánované výstavby nové bytové čtvrti na okraji města, u sídliště Kunratická. A k tomu doplatek 5,5 milionu korun.

Opozici se nelíbila cena u městských pozemků stanovená znalcem. Domnívá se, že doplácet by měla naopak stavební firma. Zatímco cena za metr čtvereční u pozemků města vychází podle posudku na 1450 korun, u pozemků společnosti Syner to je 6981 Kč. Zastupitel Změny pro Liberec Jindřich Felcman uvedl, že na Kunratické získal Syner od soukromého vlastníka sousední pozemek za 2544 korun bez DPH. „Proč je náš o 1000 korun levnější?" řekl. Zástupci znaleckého ústavu nižší cenu zdůvodnili tím, že pro městský pozemek je třeba vybudovat inženýrské sítě.

Podle opozice je ale chyba v zadání ze strany města, jež chtělo znát jen tržní hodnotu pozemků. „Nezohlednili, že si tím Syner scelí majetek," uvedl opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL). Opozice kritizovala i primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj), podle ní nedodržel slovo, když sliboval, že si město nechá zpracovat dva posudky. Primátor řekl, že druhý posudek vypracovala stavební firma a pro město byl horší. Radnice by podle něj měla doplácet přes 11 milionů korun. „Druhá strana přistoupila na náš (posudek)," zdůvodnil Zámečník, proč další nezadávali.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky reality, Liberec, Syner, pozemky, pozemek, stavební firma, metr čtvereční, Jaroslav Zámečník, Jaromír Baxa, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Tak se mi zdá, že náš primátor chce opět přejmenovat naše město na Synerov.

Pátek, 26. června 2020, 15:13Odpovědět

Směna pozemků Papírák za Kunratickou? Zastupitelé ji zatím neschválili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.