Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Srážek je dost, město přesto myslí na sucho. U stromů jsou zavlažovací vaky

I když v posledních týdnech prší poměrně dost, sucho se může velmi rychle vrátit. Navíc stav podzemních vod je stále nízký, což je problém hlavně u stromů. I z toho důvodu nechalo město k dřevinám dát zavlažovací vaky.

Zatímco v květnu spadlo v Liberci skoro 90 milimetrů srážek, v dubnu to byly necelé tři milimetry. „Zvláště tam, kde jsou stromy obklopeny dlažbou či asfaltem, stromy mají malý kořenový prostor, který snadno vyschne tak tam se potýkáme s postupným odumíráním i velmi mladých a jinak vitálních jedinců,“ vysvětlila mluvčí města Jana Kodymová.

Sto zavlažovacích vaků nechalo město ke stromům instalovat loni a stejně je tomu i letos, protože právě v loňském roce výrazně pomohly. Město tak nakoupilo další stovku.

„Pokud jste se tak poslední dobou prošli centrem města, můžete tyto vaky potkat u stromů, které jsou vysazeny v zádlažbě a trpí suchem nejvíce,“ dodala mluvčí.

Aktuálně jsou vaky prázdné, vodou se naplní až v případě potřeby.

Výhody vaků jsou v tom, že stromu na rozdíl od jednorázové zálivky dávají vláhu až devět hodin. „Systém se používá ve městech celého světa, ale již i u nás v ČR se tento systém zálivky pomalu rozšiřuje do mnoha měst,“ uzavírá Kodymová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky vaky, zavlažovací vaky, stromy, Liberec, strom, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srážek je dost, město přesto myslí na sucho. U stromů jsou zavlažovací vaky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.