Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nové koupaliště v Dubici chtějí otevřít do čtyř let

Do čtyř let chtějí v České Lípě vybudovat nové venkovní koupaliště v areálu v Dubici. Bazén by měl být vedle zatopeného lomu, kde je ale kvůli přemnoženým sinicím už léta koupání zakázané. Radnice teď hledá projektanta. Zajistit by měl nejen kompletní projektovou dokumentaci, ale také vše potřebné pro získání všech povolení a autorský dozor při stavbě.

Projektant musí nové koupaliště včetně odpovídajícího zázemí co nejcitlivěji zasadit do areálu tak, aby nezasahoval do aktivní záplavové zóny. Podmínkou je zachování současných atrakcí, jako je 3D bludiště, vodní hrátky, minigolf nebo vodní vlek. Na vybudování venkovního koupaliště čekají obyvatelé České Lípy mnoho let. „Velmi nám tedy záleží na tom, abychom vysoutěžili kvalitního projektanta," řekl místostarosta Martin Brož (ANO).

O vybudování koupaliště se ve městě s 37 tisíc obyvateli diskutuje už 30 let. V minulosti už byly plány na výstavbu bazénu v Dubici, předchozí vedení města v čele s ČSSD ale připravilo výstavbu koupaliště vedle Sportareálu v centru. Projekt za zhruba 108 milionů korun byl kvůli umístění terčem kritiky, nové vedení města v čele s ANO se proto rozhodlo záměr opustit, a vrátit se k plánům v Dubici. Problémem je totiž nedostatek jiných městských pozemků, na nichž by mohlo koupaliště vyrůst.

Podle studie, kterou si město nechalo zpracovat, se do areálu vejde venkovní bazén o rozloze až 988 metrů čtverečních, který by mohlo denně využít kolem 1300 lidí. Počítá se nejen s tobogánem, skluzavkami, prostorem pro plavání a nejrůznějšími vodními prvky, ale součástí má být i dětské brouzdaliště. Podle odhadů přijde jeho výstavba na 130 milionů korun.

Bazén není jediným projektem města. Už na podzim začne nákladná rekonstrukce Jiráskova divadla, připravuje se rekonstrukce vyhořelého Kounicova domu, ale například i úpravy bývalé pojišťovny, kam chce radnice soustředit přepážková pracoviště. Podle starostky Jitky Volfové (ANO) si ale město může nákladné investice dovolit. „Město Česká Lípa v minulosti příliš neinvestovalo, takže máme z minulých let našetřeno. Samozřejmě budeme hledat i dotační zdroje," řekla starostka.

Autoři | Foto Geoportál Liberecký kraj

Štítky rekreace, koupaliště, Česká Lípa, dubice, ANO 2011, stavba, radnice, Martin Brož, ČSSD, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové koupaliště v Dubici chtějí otevřít do čtyř let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.