Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dostali výpověď z dílny Zauhlovačky, nyní budují novou. O pomoc prosí crowdfundingem

Před šesti lety se pustili do záchrany zauhlovací věže v areálu vratislavického Intexu. Dominanta okolí už pro výrobu nebyla potřebná, parta nadšenců ze spolku AvantgArt z ní chtěla vytvořit kulturní centrum. Kvůli Zauhlovačce vznikla i dílna Zauhlovačky, v ní ale začátkem tohoto roku dostali výpověď. Našli nové prostory, které je potřeba zrekonstruovat. Proto se obrací na veřejnost s kampaní na Hithitu.

„Společně se snažíme zachránit státem chráněnou kulturní památku, pro kterou majitel nemá využití,“ říká za spolek AvantgArt Jitka Jakubičková

V zauhlovací věži působí už šest let. „Spolu s desítkami dobrovolníků jsme odvozili několik tun odpadu, vyčistili jsme věž od sklepa až po střechu a opravili jsme vše, na co nám síly stačily,“ pokračuje. Spolek tak přivedl Zauhlovačku k životu, během let se tam konaly koncerty, workshopy nebo nejrůznější přednášky.

STAVÍME NOVOU DÍLNU ZAUHLOVAČKY! Strop už je na místě a pokračujeme dál. Víc o našem projektu najdete na: ...

Zveřejnil(a) Zauhlovačka - AvantgArt, z. s. dne Sobota 4. července 2020


Poblíž věže také vznikla malá dílna, vybavená nářadím pro opravy věže. Jenže tyto prostory musel spolek opustit, když v únoru dostal výpověď z nájmu. Nakonec se ale povedlo najít nové prostory, které ale potřebují pro nový účel upravit.

„Potřebujeme udělat nové rozvody elektřiny, strop a podlahu, nové dveře a příčky, toaletu a šatnu. Práce se nebojíme, bez peněz se ale rekonstrukce neobejde,“ uvádí Jakubičková.

AvantgART žádal o pomoc instituce, kvůli koronaviru ale nikde neuspěl. A tak se obrací na veřejnost. „Rádi bychom vybudovali nejen novou dílnu, ale i re-use centrum, ve kterém budou staré věci dostávat nový život. Půjde o dílnu, kde budeme sdílet prostory, postupy, ale i nářadí,“ vysvětluje.

KDYŽ SE NĚCO PĚKNÉHO KONČÍ... Oznamujeme! Milí přátelé Zauhlovačky, dobrovolníci, sousedé. Za poslední půl rok se...

Zveřejnil(a) Zauhlovačka - AvantgArt, z. s. dne Neděle 28. června 2020


Spolek tak odstartoval kampaň na Hithitu, kde za příspěvek nabízí třeba plecháček s čajem od věže, soukromou prohlídku věže pro dva nebo brunch ve věži. Cílovou částkou je 175 tisíc korun a kampaň běží do konce července. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AvantgART

Štítky avantgart, zauhlovačka, dílna zauhlovačky, HitHit, dílna, výpověď, kulturní dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostali výpověď z dílny Zauhlovačky, nyní budují novou. O pomoc prosí crowdfundingem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.