Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odcházet z pohřbu s hřejivým pocitem. Michaela Sonntágová pomáhá uspořádat poslední rozloučení

Na koordinátorky svateb nebo narozeninových oslav jsme si už určitě zvykli, co ale pomoc s pohřbem? Přitom jde o psychicky velmi náročnou událost. A právě pomáhat s uspořádáním posledního rozloučení s našimi blízkými se rozhodla Michaela Sonntágová z Liberce.

Podle ní by pohřeb měl probíhat v souladu s přírodou, na půvabném místě. „Jako uctění památky duše, která se navrací zpět… mezi stébla, k matce Zemi,“ vysvětluje. S pozůstalými tak vybírá místo posledního rozloučení a zorganizuje i praktické záležitosti a formality, které u pohřbu čekají.

K organizování smutečních obřadů ji přivedl fakt, že smrt se z našich životů pomalu vytratila. „Dříve jsme se se smrtí setkávali mnohem častěji. Děti vyrůstaly v chalupách spolu s rodiči i prarodiči a umíralo se v přítomnosti nejbližších. Dnešní společnost ale toto téma i díky vyspělé medicínské péči odsunula do pozadí,“ říká.

Na březovou kůru se psala přání a požehnání pro zemřelé. Vzkazy se pak spálily s mrtvým tělem nebo obřadně pohřbívaly....

Zveřejnil(a) Mezi stébly dne Středa 8. července 2020


Podle ní je ale smrt stejnou součástí života, jako narození. „Je přirozeným přechodový rituálem pro toho, kdo umírá, i pro toho, kdo ho doprovází,“ dodává.

Pro pozůstalé je pak pohřeb chvílí, kdy se mají se smrtí blízkého vyrovnat. „Smuteční rituál není pouze obřadem, ale i určitým druhem přijetí, díky kterému se můžeme s odchodem milované osoby smířit,“ upřesňuje.

K samotnému organizování posledních rozloučení ji pak přivedla osobní zkušenost z pohřbů i zkušenosti jejích přátel. „Vesměs se jednalo o stejné vzpomínky mnohdy na neosobní průběh rozloučení, v sériovém sledu a studeném prostředí. Právě tehdy se zrodil v mé hlavě nápad,“ pokračuje.

Janet zemřela maminka. Z jejího pohřbu si odnesla květiny a ze sušených okvětních lístků vytvoří denně obrázek. Říká, že...

Zveřejnil(a) Mezi stébly dne Čtvrtek 2. července 2020


Jejím přáním je připravovat krásné pohřby, při kterých budou mít pozůstalí dostatek času rozloučit se důstojným způsobem. Osobitě, vkusně, na oblíbeném místě, které má pro všechny hlubší přesah. „Proč poslední akt neudělat takový, aby pozůstalí odcházeli s hřejivým pocitem naplněného rozloučení…,“ říká.

A právě tak vznikl projekt Mezi stébly. Více o něm se dozvíte na webu mezistebly.cz.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mezi stébly

Štítky Michaela Sonntágová, mezi stébly, poslední rozloučení, pohřeb, smrt, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odcházet z pohřbu s hřejivým pocitem. Michaela Sonntágová pomáhá uspořádat poslední rozloučení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.