Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablonec seškrtá kvůli koronaviru výdaje o dalších 50 milionů

O dalších téměř 50 milionů korun chce Jablonec seškrtat své letošní výdaje kvůli koronavirové krizi. Už v dubnu kvůli očekávanému propadu daňových příjmů v souvislosti s šířením koronaviru rozhodlo vedení druhého největšího města v Libereckém kraji o snížení výdajů o více než 111 milionů, oznámila mluvčí magistrátu Jana Fričová. Celkově tak chce radnice letos snížit výdaje o 160 milionů. Jablonec původně připravil na letošní rok rozpočet s výdaji přes 1,247 miliardy korun a příjmy zhruba o 196 milionů nižšími.

Koronavirus se v Česku začal šířit od 1. března. Stát následně přijal řadu opatření, která omezila třeba volný pohyb lidí i podnikání. V prvním čtvrtletí letošního roku ještě daňové příjmy Jablonce meziročně rostly, a to o 6,6 milionu. Ve druhém čtvrtletí se pak už ale oproti loňsku propadly o 50,5 milionu korun. Propad příjmů čeká město i v dalších měsících.

„I když lze očekávat postupné zmírňování meziročního propadu daňových příjmů ve vazbě k postupnému náběhu ekonomiky, stále platí předpoklad, že celkový meziroční propad daňových příjmů za druhý až čtvrtý kvartál může být až 25 procent," řekl k důvodům pro další snížení výdajů ekonomický náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). S ohledem na možnou podzimní druhou vlnu onemocnění covid-19, které koronavirus způsobuje, podle něj navíc nelze vyloučit, že bude propad daňových příjmů ještě vyšší.

V rozpočtových plánech města byly původně investice za 280 milionů korun. Už v dubnu Jablonec omezil některé investice a snížil také objem peněz určených na opravy cest. Město například zrušilo plánovanou obnovu sídliště Šumava za více než 15 milionů a v červnu zastupitelé zrušili i fond na zlepšení úrovně bydlení. O deset procent musely své výdaje seškrtat příspěvkové organizace města.

„Další úspory budou tvořit dosud nečerpané položky v kapitolách jednotlivých odborů, které nejsou vázané na projekty pod dotací, a jejich realizace se tak dá odložit," doplnila mluvčí radnice Fričová. O desetinu chce Jablonec snížit i personální výdaje.

Autoři

Štítky koronavirus, Jablonec, peníze, COVID-19, koronavirová krize, Liberecký kraj, Česko, Milan Kouřil, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec seškrtá kvůli koronaviru výdaje o dalších 50 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.