Aktuálně

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Test grilovacích tyčinek. Ne všechny uvádí pravdivé údaje na etiketách

Autoři | Foto dTest

Při procházce mezi regály s grilovacími specialitami nám padly do oka grilovací tyčinky. Na první pohled vypadají jako syrový polotovar, ale nejsou jím. Proto nás zajímalo, co od nich můžeme čekat. Sedmero tyčinek jsme tedy vyslali do laboratoře, aby odhalila, co ukrývají a jaké jsou. Největší slabinou byly údaje na etiketách. Hned dva výrobky kvůli nim propadly.

Na začátku grilovací sezóny obchodníci každoročně vystaví plejádu specialit všeho druhu. Letos jsme se rozhodli pro test grilovacích tyčinek.

Tyčinky nás zaujaly především svým vzhledem, připomínajícím syrové válečky mletého masa a také vysokým deklarovaným (až 90%) obsahem masa. Sedmero grilovacích tyčinek a jim podobných produktů jsme vyslali do laboratoře, která měla za úkol ověřit, zda jsou deklarované údaje pravdivé a také zkontrolovala jejich mikrobiální bezpečnost i chuť.

Největší váhu v našem testu mělo měření obsahu masa. Během něj jsme bohužel zjistili, že řada tyčinek nedokázala slíbený podíl masa dodržet. V jednom případě byl rozdíl mezi deklarovaným a reálným množstvím tak vysoký, že jsme za klamání zákazníka udělili celkově nedostatečnou známku.

Podobná situace nastala i při kontrole obsahu tuku. I zde skončil jako celkově nedostatečný jeden výrobek, který obsahoval výrazně více tuku, než kolik deklaroval na etiketě.

Mikrobiologickým vyšetřením prošly všechny vzorky bez jediné chyby. Testovali jsme při něm přítomnost nežádoucích bakterií  Listeria monocytogenes, Salmonella aEscherichia coli. V žádném z výrobků jsme na ně však nenarazili.

Součástí zkoušek byla samozřejmě i ochutnávka. Hodnotitelská komise obdržela tyčinky připravené na kontaktním grilu a měla se vyjádřit k jejich chuti, vůni, vzhledu a konzistenci.  Komisi však příliš nenadchly. Často se objevovaly výtky k nevyváženě slané chuti a nepříjemné konzistenci. Výsledky najdete ZDE.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky dTest, grilování, etiketa, maso

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.