Při procházce mezi regály s grilovacími specialitami nám padly do oka grilovací tyčinky. Na první pohled vypadají jako syrový polotovar, ale nejsou jím. Proto nás zajímalo, co od nich můžeme čekat. Sedmero tyčinek jsme tedy vyslali do laboratoře, aby odhalila, co ukrývají a jaké jsou. Největší slabinou byly údaje na etiketách. Hned dva výrobky kvůli nim propadly.
Na začátku grilovací sezóny obchodníci každoročně vystaví plejádu specialit všeho druhu. Letos jsme se rozhodli pro test grilovacích tyčinek.
Tyčinky nás zaujaly především svým vzhledem, připomínajícím syrové válečky mletého masa a také vysokým deklarovaným (až 90%) obsahem masa. Sedmero grilovacích tyčinek a jim podobných produktů jsme vyslali do laboratoře, která měla za úkol ověřit, zda jsou deklarované údaje pravdivé a také zkontrolovala jejich mikrobiální bezpečnost i chuť.
Největší váhu v našem testu mělo měření obsahu masa. Během něj jsme bohužel zjistili, že řada tyčinek nedokázala slíbený podíl masa dodržet. V jednom případě byl rozdíl mezi deklarovaným a reálným množstvím tak vysoký, že jsme za klamání zákazníka udělili celkově nedostatečnou známku.
Podobná situace nastala i při kontrole obsahu tuku. I zde skončil jako celkově nedostatečný jeden výrobek, který obsahoval výrazně více tuku, než kolik deklaroval na etiketě.
Mikrobiologickým vyšetřením prošly všechny vzorky bez jediné chyby. Testovali jsme při něm přítomnost nežádoucích bakterií Listeria monocytogenes, Salmonella aEscherichia coli. V žádném z výrobků jsme na ně však nenarazili.
Součástí zkoušek byla samozřejmě i ochutnávka. Hodnotitelská komise obdržela tyčinky připravené na kontaktním grilu a měla se vyjádřit k jejich chuti, vůni, vzhledu a konzistenci. Komisi však příliš nenadchly. Často se objevovaly výtky k nevyváženě slané chuti a nepříjemné konzistenci. Výsledky najdete ZDE.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.